LO fylte Ælvespeilet med Anita Kåss som foredragsholder

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Anita Kåss mottar gave fra Carol i LO

LO fylte Ælvespeilet med Anita Kåss som foredragsholder

Mer enn 300 kvinner - og noen få menn - møtte opp i Porsgrunns kulturhus for å høre foredrag om overgangsalder, med konkrete råd om kvinnehelse, sex, og hormonbehandling.

LO Vestfold og Telemark sitt familie- og likestillingspolitiske utvalg gjorde stor suksess med å invitere til foredrag med lege og forsker Anita Kåss. 

Carol Linda og Anita

Anita Kåss er kjent for sin engasjerende formidlingsevne av medisinske temaer. Denne kvelden handlet det om hva som skjer med kroppen i overgangsalderen og hvilke behandlingsråd som finnes.

Hun snakket om utviklingen av kvinnekroppen fra fødsel til død, og om at overgangsalderen av noen kalles puberteten i retur. Hun forklarte megrepene perimenopause, menopause og postmenopause og hvilke symptomer som er mest vanlig.

Anita Kåss om eggløsning

Anita snakket om hvor viktig det er med åpenhet om intiminitet og sexlyst, og at de vanlige helserådene også er viktig for å redusere plagene i overgangsalderen. Studier viser at nære forhold og sosial integrering er noe av det viktigste for livskvalitet og levealder.

Når det gjelder behandling av overgangsplager viste Anita til forskning som avvliver myten om hvor farlig det er å ta hormoner. Tvert i mot kan tilskudd av østrogen, progresteron og testosteron være til stor hjelp, og Anita brukte seg selv som eksempel. Hun startet med hormoner da hun fikk symptomer og opplevde god effekt.

Anita Kåss om sexlyst

Som en funfact kunne Anita nevne at de eneste dyrene som har overgangsalder er spekkhoggeren, og at hunnkjønn lever gjerne til de er 90 mens hannkjønn ofte dør når de er 50.

Anita Kåss om spekkhuggerne

Anita Kåss mottok stor og velfortjent applaus fra publikum og gave fra LO etter en vellykket kveld i Porsgrunns storstue. Vi anbefaler varmt å gå på Anitas foredrag og takker spesielt Linda Pettersen, Carol Nyland Rasmussen og Eivind Yrjan Stamnes fra familie- og likestillingspolitisk utvalg.

Kontakt

Irene Bordier Haukedal

Regionleder

Telefon: 48173740

E-post: ibh@lo.no