Like muligheter

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Like muligheter

LO Buskerud arrangerte konferansen "Like muligheter" for jenter sammen med Strømsgodset fotball og en rekke bedrifter. Emilie Hoffmeyer som er sprengbas og ble kjent under Kompani Lauritzen tropp 2 delte sine erfaringer med jentene fra de tre ungdomskolene i salen. Bedriftene tilstede ønsket at elevene skulle velge yrkesfag på videregående.

Det ble noen heftige 2.5 time på Åssiden videregënde skole i Drammen hvor ca 170 unge jenter skulle overbevises hvorfor det er lurt å velge yrkesfag som ikke er tradisjonelle jentefag.

Det var for mange den ikke helt ukjente Emilie Hoffmeyer kjent fra TV serien Kompani Lauritzen som er sprengbas som holdt første foredraget. Hun fortalte om at hun feilaktig hadde startet på studiespesialiserende fordi alle andre gjorde det. Men heldigvis kom hun på bedre tanker og valgte yrkesfag og anleggsbransjen. I dag jobber hun som sprengbas og trives godt i det mannsdominerte miljøet.

Kristian Gjestemoen daglig leder i Betonmast fortalte hvordan de hadde inngått et samarbeid med Strømsgodset damefotball for å få flere jenter aktive. De hadde også gjennom dette samarbeidet rekruttert jenter til eget firma. Gjennom dette prosjektet fikk de mye bedre markedsføring av eget firma enn det ville fått gjennom å ha en liten logo på herrelaget sin trøye.

Like muligheter tre firmaer.jpg

På bildet ser vi Kristian Gjestemoen i midten mens mannen med mikrofonen er Torstein Jahnsen fra Arro Elektro som også er en av samarbeidspartene i prosjektet. Den siste av de tre i oransje jakke er Maria Fredriksen fra Isachsen Anlegg som fortalte hvordan det var å være jente i annleggsbransjen.

I tillegg til annleggsbedriftene var forsvaret tilstede med to representanter. De kunne fortelle at det ble innført allmenn verneplikt i 2013 for både gutter og jenter. Men av et årskull på ca 60 000 er det kun 10 000 som blir kalt inn. Alle må fylle ut en egenærklæring når de går i 2. klassse på videregående, og så blir noen innkalt til sesjon før de eventuelt får avtjene førstegangstjeneste. Det betyr at det ikke er alle som får avtjene dersom forsvaret anser de som tjenestedyktige.

I tillegg til ordinær tjeneste er det også gode muligheter for å ta utdanning i forsvaret med lønn. Dette har ført til at Norge nå har fått sin første kvinnelige F35 pilot og hun er en av bare tre i hele europa.

Kontakt

Harald Olsen

regionnestleder

Telefon: 99267917

E-post: ho@lo.no