Datasentrenes rolle i hverdagslivet

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Datasentrenes rolle i hverdagslivet

Industriukas siste dag var viet datasenter og kunstig intelligens. Datasentrenes rolle i hverdagslivet vårt er sjelden en del av debatten.  Den er mer preget av at valget står mellom datasentre mot tradisjonell industri.

På konferansen fikk vi vite om rapporten "Et døgn uten internett". På oppdrag fra Abelia, Skien kommune og Norsk Datasenterindustriforening har InFuture utarbeidet en rapport som ser på hvordan et uforutsett utfall av datasentre vil påvirke oss på individnivå og som fellesskap.

En gjennomsnittlig internettbruker i Skandinavia er hver dag innom 40 datasentre. For å øke bevisstheten rundt hvilke funksjoner den digitale grunnmuren bidrar med i vårt digitale hverdagsliv, er følgende tankeeksperiment gjennomført: Hva skjer om datasentrene går ned? Hvordan vil det påvirke en helt vanlig norsk familie, og hva vil det ha å si for samfunnet?

Rapporten oppsummer bl.a.: "Å bygge ut og investere i datasentre på norsk jord er et konkret tiltak for å bidra til at livskritiske systemer og nasjonal digital infrastruktur fungerer som den skal. Å ha flere velfungerende datasentre med overlappende nedslagsfelt vil sikre at selskap og individer tilgang til de tjenester de er avhengige av i hverdagen, også dersom noe uønsket skulle skje med  enkeltkomponenter i nettverket."

Hele rapporten kan leses her.

IMG_4412.jpg

Debatten om datasenter er sammensatt. Industrien er en av verdens hurtigst voksende kraftforedlende industrier. Den bidrar med betydelig verdiskaping og sysselsetting i seg selv, og er en forutsetning for å gjennomføringen av grønn omstilling tradisjonell industri.

Yaras fabrikksjef Ole-Jacob Siljan var invitert til å svare på spørsmålet: "En klimapositiv industriregion, hvorfor passer datasenter inn?" Han var tydelig i sine svar. Google kan sammen med eksisterende industri bidra til at vi får mer av den krafta vi trenger. I tillegg er det en enorm teknologikompetanse i vårt område som vil bli enda bedre med Google.

IMG_4409.jpg

Konsernsjef i Skagerak Energi Jens Bjørn Staff slo fast at ingen andre land i verden og ingen annen region i Norge har større forutsetning for å løs klimautfordringene enn vår region. Men da må samfunnet ville grønn energiproduksjon. Og uten å løse kraftkrisen når vi aldri klimamålene. Vår industri jobber beinhardt hver dag med å løse utfordringene.

Staff bidro også med følgende "funfact": Taylor Swift har en låt som er streamet 73 millioner ganger. Det tilsvarer strømforbuket til 12 norske eneboliger."

Vi trenger både mer kraft og datasenter.