Åpning av "Hvem eier morgendagen"

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Åpning av "Hvem eier morgendagen"

Lørdag 26. august åpnet LO kunstutstillingen "Hvem eier morgendagen" på Telemark kunstmuseum på Notodden. Her presenteres politisk kunst fra 1930-40-tallet og helt opp til 1980-tallet. Utstillingen er kunst fra Tangen samlingen og er et samarbeid med Kunstsiloen i Kristiansand.

Det var en spent kurator ved Telemark Kunstmuseum Katrhine Lund som dro forsamlingen gjennom utstillingens historie. Bildene er lånt ut av Kunstsilo og Nicolai Tangen sin private samling.

Kathrine Lund NIA.jpg

En av de mest kjente politiske kunsterne på 40-tallet var Reidar Aulie som malte mye arbeiderkamp. To av hans malerier henger i sekretariatssalen til LO i Folkets Hus i Oslo. Det er bildene "1. mai "og "Oppmarsj".

«Plakater leses i forbifarten», skrev Haakon Lie i «Håndbok i agitasjon og propaganda» fra 1934.

«Legg derfor all kraft i et velrettet slag. Bruk oppsiktsvekkende tegninger eller framtredende ord som vekker oppmerksomhet. Jo enklere, jo mer slagkraftig». Grunnen til at man brukte bilder og plakater var at en del ikke kunne lese og skive tidlig på 1900 - tallet.

Regionnestleder Harald Olsen fikk gleden av å åpne utstillingen på vegne av Norsk Industriarbeidermuseum og LO. I sin tale kom han inn på at politisk kunst har blitt brukt  i valgkamper i generasjoner og om det ikke har avgjort valg har det i stor grad vært med på å påvirke utfallet. I våre dager bruker man mere sosiale medier som facebook enn plakater og bildekunst.

Hele åpningen ble vakkert rammet inn av musiker Trond Ytterbø fra Notodden som framførte to vakre låter med tekster som gikk rett inn i temaet for utstillingen.

Åpning kunstutstilling.jpg

Kontakt

 

Harald Olsen

Regionnestleder

Telefon: 99267917

E-post: ho@lo.no