80 år siden tungtvannsaksjonen

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto Bjørn Harry Schønhaug - minneseremoni Vemork

80 år siden tungtvannsaksjonen

80 år etter at sabotører saboterte tungtvannsproduksjonen på Vemork åpnet Norsk Industriarbeidermuseum en omfattende utstilling. Åpningen fant sted på samme dag og på nøyaktig samme sted som den dramatiske aksjonen ble gjennomført.

Natt til 28. februar var det 80 år siden Operasjon Gunnerside, da Joachim Rønneberg plantet eksplosivene på tungtvannscellene i kjelleren på den tungt bevoktede hydrogenfabrikken på Vemork. Etter angrepet kom han og resten av gruppen seg unna.

 Tungtvannsabotørene - foto Norsk Industriarbeidermuseum

Norsk Industriarbeidermuseum ivaretar både arbeiderhistorien, krisgshistorien og verdensarven. Og helt siden museet ble etablert har LO, Fellesforbundet og EL&IT vært sentrale støttespiller og deltatt i styret.

LO deltok på minneseremonien og utstillingsåpningen med representanter fra både ledelsen, administrasjonen, regionkontoret og lokalorganisasjonen. LOsekretær Are Tomasgaard overrakte blomster til musumsdirektør Anna Hereid.

Are Tomasgaard overrekker blomster til NIA.png

Seremonien ble ledet av fylkesvaraordfører Maja Foss Five, og talene ble holdt av: ordfører i Tinn, fylkesordfører i Vestfold og Telemark, sjef for Forsvarets spesialstyrker og viktigst Kristin Skogen Lund og Birger Strømsheim som begge er etterkommere.

Alle talerne var innom hvor viktig det er å ikke glemme, og hvor relevant historien dessverre er blitt pga krigen i Ukraina.

Det kunstneriske sto Marinemusikken og Det norske jentekor for, og de leverte en magisk stemning i maskinhallen.

Marinemusikken - Foto Bjørn Harry Schønhaug.jpg

Det norske jentekor - Bjørn Harry Schønhaug.jpg

Vi oppfordrer LOs medlemmer til å besøke Vemork og Tungtvannskjelleren!

Tungtvannskjelleren - foto NIA.PNG

 

Kontakt

Irene Bordier Haukedal

Regionleder

Telefon: 48173740

E-post: ibh@lo.no