Harald Eia hadde ett svært engasjerende og viktig foredrag på LOs Fagforeningskonferanse der han takket de tillitsvalgte og fagforeningene for velferdsstaten, tryggheten og tillitten vi har i Norge. Det ble en vellykket fagforeningskonferanse på Scandic City onsdag 21. mai, samt en perfekt start på den faglige valgkampen!
En engasjerende valgkamp-kick-off Årets fagforeningskonferanse på Scandic City markerte samtidig kick-off for valgkampen for de over 100 frammøtte tillitsvalgte, som også speilet dagens program. – Veldig innholdsrikt og givende, konkluderte regionsleder Ulf Lervik.
Startet med "Landsfaderens" livDagen startet med en både lærerik og gripende monologforestilling om Einar Gerhardsens (1897–1987) liv, fremført av Erik-André Hvidsten. Gjennom tidsriktige kulisser, fortelling og sang ble vi tatt gjennom Gerhardsens oppvekst i fattigdom, hans vei inn i politikken som kostet ham flere fengselsopphold, tiden i tysk fangenskap i Sachsenhausen og på Grini og ikke minst hans viktige rolle i gjenoppbyggingen av Norge og utformingen av den norske velferdsstaten i tiden etter andre verdenskrig.
Det er ute på arbeidsplassene valgkampen drivesFagforbundets leder Mette Nord påpekte viktigheten av stortingsvalget vi står foran, fordi landets rikeste nå er mer aktive enn noen gang i kampen om lavere skatter.
– Vi står nå ved et tydelig veiskille: skal vi gå for skattelette for de rikeste eller ønsker vi en fordeling av godene, slik at vi fortsatt får et velferdssamfunn for alle, spurte hun retorisk.
Mette understrekte at kampen står om å hegne om fellesskapet.
– Et sterkt fellesskap bidrar til at folk kan leve trygt selv i disse urolige tider. Vi ønsker et samfunn som sikrer våre innbyggere. Derfor må vi samle rødgrønn side ved å ta i bruk alle gode virkemidler. Det er ute på arbeidsplassene vi møter folk, og det er der vi kan få de gode og viktige samtalene.
Mange satte seg på gjerdet ved forrige stortingsvalg, som det er mulig å få ned – og på riktig side av gjerdet, påpekte hun
– Det er i dag litt over 100 dager til valget. Vi må begynne allerede nå, og vi må stå løpet ut slik at vi både får med oss de som forhåndsstemmer tidlig og de som setter seg på gjerdet.
Vi må ikke få svenske tilstander
Jon Oddvar Holthe, nyvalgt forbundsleder i Skolenes landsforbund (SL), rettet blikket mot tilstandene i Sverige, som var på nippen til å vedta ny angiverlov i 2023.
– Velferds-Norge er ikke så privatisert som i Sverige, men vil havne i en tilsvarende situasjon som i Sverige om høyresiden får det som den ønsker. Og vi vet at Sylvi Listhaug krever utdanningsministeren i en eventuell ny borgerlig regjering. Vær så snill å bidra til at det aldri må skje. Det vil i tilfelle gi meg svært travle dager med å ivareta våre lærere.
Han minnet også om at Høyre på mange områder følger FrPs retorikk, som vil skape store forskjeller i samfunnet.
– Høyresiden mener det er greit med et samfunn som skaper tapere, mens vi jobber for at «taperne» skal komme ut i arbeid og få like muligheter som alle andre.
Mye å miste Trygve Svensson fra Tankesmien Agenda tok oss gjennom hva som egentlig står på spill i stortingsvalget 2025, og ga tilhørerne «bøttevis» av gode argumenter og fakta for hvorfor det er verdt å kjempe for at ikke vi ender med et borgerlig flertall.
– Det vil trolig skille svært få stemmer mellom blokkene, så dette blir et mobiliseringsvalg og et sperregrensevalg, understrekte han.
Agenda har utarbeidet et hefte "Mye å miste" om temaet, hvor de beskriver nettopp konsekvensene av et regjeringsskifte. Der slås det fast at årets valg vil handle mye om trygghet, sikkerhetspolitikk og hvordan Norge skal navigere i en urolig verden. Videre: «Det gjør ikke at de politiske forskjellene mellom høyre- og venstresiden blir borte. Tvert imot. Et av de viktige spørsmålene i høst er om vi skal prioritere store skattekutt for noen få, eller velferd og lavere kostnader i hverdagen for vanlige folk.
I en urolig verden argumenterer høyresiden for at vi må kutte i formuesskatten for å styrke Forsvaret. Det er knapt så man tror det man ser.
Fra borgerlige partier får vi også forslag om dyrere barnehage, dyrere tannlege, sykelønnskutt, dyrere fagforeningsmedlemskap, dyrere bøker, dyrere kredittkort og dyrere fergereiser – og selv hvis man legger sammen alt dette, er det ikke nok til å finansiere å fjerne formuesskatten.»
– Det er fem spørsmål om hva et borgerlig styre vil føre til som det er verdt å stille seg i valgkampen :
* Blir det billigere å være rik?
* Blir det dyrere å ha dårlig råd?
* Blir det økte kostnader i hverdagen?
* Blir det mer utrygt i jobben?
* Er Norge for salg?
– Svarene er grundig dokumentert i heftet, og gir mange gode argumenter for at folk skal stemme ved valget. Ja, det blir billigere å være rik. Ja, det blir dyrere å ha dårlig råd. Ja, det blir økte kostnader i hverdagen. Ja, det blir mer utrygt i jobben. Ja, Norge er for salg!
– Takk for den jobben dere gjør!Etter en god lunsj inntok Harald Eia podiet, og ga oss en sosiologitime om hvorfor Norge er verdens mest vellykkede samfunn. Eia er mest kjent som komiker, men er utdannet sosiolog fra Universitetet i Oslo, og har også fag i filosofi, matematikk og data. I 2020 ledet han programmet «Sånn er Norge» på NRK, hvor nettopp annerledeslandet Norge ble satt under lupen.
– Norge scorer høyt på både likestilling, demokrati og FNs mål på menneskelig utvikling, samt individuell frihet. Hva er årsaken til den norske suksessen. Er det oljen, den skandinaviske kulturarven, protestantisk arbeidsmoral eller at vi er etterkommere etter selvstendige bønder?
I Norge er det små forskjeller på folk. Derfor stoler vi på hverandre. Større forskjeller gjør at folk stoler mindre på hverandre, fortalte han.
Han kunne oppsummere årsakene til vårt velfungerende samfunn med at vi har gode lønnsbetingelser og sosiale ordninger, som er kjempet fram av fagbevegelsen.
Eia fortalte også åpent om hvordan velferdssamfunnet stilte opp for ham og samboeren Nadina Bouhlou da deres felles barn ble født med en arvelig sykdom. Etter to måneder døde barnet.
– Midt i all sorg og fortvilelse, var det utrolig godt å oppleve den omsorgen vi fikk. Og i motsetning til pårørende av barn med samme sykdom i andre land, som vi hadde kontakt med, var alt gratis. Vi slapp å bekymre oss for om vi hadde råd til operasjonene, om vi hadde råd til å ta fri fra jobben, om vi hadde råd til å bo på hotell for å kunne være nær barnet.
– Takk for den jobben dere har gjort, var hans megetsigende avslutningsreplikk til regionsamlingen.
Hva står på spillSist, men ikke minst, fikk vi en panelsamtale med Hashim Abdi og Mette-Gro Karlsen (henholdsvis 3. kandidat og 6. kandidat for Østfold Arbeiderparti), Remi Sølvberg (1. kandidat Rødt i Østfold), samt Åse Heien og Barham Azadi (henholdsvis 1. kandidat og 2. kandidat Østfold SV).
Vidar Schei (leder LO i Fredrikstad) ledet samtalene, som bekreftet at det var stor enighet både om viktigheten av LOs engasjement i valgkampen og om politiske saker. Alle ønsket flere hele og faste stillinger i helsevesenet og arbeidslivet generelt, en skattepolitikk som kom fellesskapet til gode og en utenrikspolitikk som bidro til mindre global spenning og uroligheter.
– Og vi må endre retorikken så folk forstår at vi jobber for deres eget beste, samt jobbe hardt for å vinne folkets tillit, var de skjønt enige om.
Tekst og foto: Tom Helgesen, Totalmedia