Siv Henriette Jacobsen: - Din stemme i omvalget er svært viktig!

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Bilde og tekst: Tom Helgesen, www.totalmedia.no

Siv Henriette Jacobsen: - Din stemme i omvalget er svært viktig!

– Det aller viktigste nå, er at innbyggerne i Moss stiller opp og avgir sin stemme, slik at de får like mye å si i fylkestingsvalget som resten av Østfold. Spesielt viktig er det at mossingene sikrer en rødgrønn styring av fylket, som en motvekt til alle de blå byene. Det sier Østfold Arbeiderpartis 2. kandidat Siv Henriette Jacobsen.

Da stemmene etter det ordinære fylkestingsvalget var talt opp i september, klarte de rødgrønne klarte å sikre seg ordføreren med hjelp av Pensjonistpartiet og Industri- og Næringspartiet. Inntil valget ble erklært ugyldig og stemmene fra Moss ble annullert.

Kommunal- og distriktsdepartementet har bestemt at det blir omvalg i Moss i fylkestingsvalget fordi det var et brudd på valgloven at det ikke var stemmesedler til Industri- og næringspartiet i ett av valglokalene i Moss store deler av valgdagen. Departementet har fastsatt valgdagen i Moss til mandag 27. november, med muligheter for å forhåndsstemme fra mandag 13. november til og med fredag 24. november.

- Det er lite som skiller mellom rødgrønt og borgerlig flertall, og ingen må ta det for gitt at vi ender med samme resultat som etter det ordinære fylkestingsvalget i høst. Derfor må alle som ønsker et rød-grønt fylkesting bidra til det ved å stemme i dette omvalget.

Hun har en påminnelse rettet spesielt mot LO-medlemmene, som egentlig sitter med nøkkelen til det endelige valgresultatet.

- Med rødgrønt flertall, kan fagbevegelsen være trygg på at det er gode samarbeidspartnere som har hendene på rattet i nye Østfold. Samarbeidspartnere som deler de samme målene og verdiene som dem selv.

- Jeg forstår at mange er slitne og har fokus på masse annet når vi nærmer oss adventstid, men dette er faktisk et viktig valg – både for hvordan Østfold skal styres i de kommende fire årene og ikke minst for demokratiet.

Inn i politikken som 15-åring

Det er en svært erfaren og allsidig politiker som kommer med denne appellen til mossingene. Siv Henriette vokste opp på Andøya i Nordland som en vitebegjærlig og samfunnsengasjert jente, og var 15 år gammel da hun tok steget inn i politikken.

- Etter å ha sendt brev til de ulike politiske partienes ungdomsorganisasjoner, fant jeg fort ut at det var i AUF jeg hørte hjemme. Utfordringen var at det ikke fantes et AUF-lag på hjemstedet. Derfor ble jeg med på å starte et!

Etter videregående gikk flyttelasset til Bodø, der hun gjennomførte et toårig studium innen informasjon og administrasjon ved Høgskolen i Nordland.

- Jeg har alltid vært glad i å skrive, så det var naturlig å utdanne meg i den retningen.

Fra Bodø gikk reisen til USA for videre studier, og hun vendte hjem etter seks år med en master i internasjonal politikk og bachelor i journalistikk i kofferten.

I 1995 fikk hun jobb som rådgiver for Arbeiderpartiets stortingsgruppe, og det var der hun møtte mossingen Trond Erik Thorvaldsen som hun senere ble gift med. I 2001 bosatte de seg i hans hjemby.

- Etter 22 år med adresse i Moss, må jeg si at jeg føler meg som mossing. Jeg kan ikke tenke meg noe bedre sted å bo, fastslår hun i dag.

 

siv 2.jpg
Siv Henriette minner LO-medlemmene om at de med rødgrønt i posisjon i fylket er sikret at det er gode samarbeidspartnere som har hendene på rattet i nye Østfold. Samarbeidspartnere som deler de samme målene og verdiene som dem selv. – Ikke ta det for gitt at det blir det samme resultatet som etter det ordinære valget i høst. Bli med på en dugnad for demokratiet – bli med på omvalget i Moss!

En politisk terrier

Siv Henriette har hatt en rekke politiske verv siden 2003, både på kommunalt og regionalt nivå, og er kjent for å vise brennende engasjement for de sakene hun er opptatt av.

- Ja, jeg har jo beskrevet meg som en politisk terrier, sier hun og humrer lunt.

Hun har vært fylkesvaraordfører i Østfold, og hun var vararepresentant til Stortinget i periodene 2005–2009 og 2017–2021. Siden 2019 har hun vært fylkesråd for utdanning og kompetanse. Inntil hun rykket opp som fylkesrådsleder i Viken da Tonje Brenna ble utnevnt til landets kunnskapsminister i oktober 2021.

Siv Henriette ble med det den øverste politiske lederen i storfylket som nå er under avvikling, og har ledet et fylke med 1,2 millioner innbyggere og et budsjett på 14 milliarder kroner.

Hun er opptatt av å ivareta fylkeskommunens rolle som en viktig regional utviklingsaktør, og at den er en pådriver for å skape et variert utdanningstilbud, næringsutvikling, samferdsel og internasjonalt samarbeid.

Får betydning for mossingene

Hun minner igjen om at dette valget er et verdivalg.

- Det handler om hvilken retning fylket skal ta; hvilke verdier vi vil dyrke og hvilke saker vi skal sette fokus på. For det er forskjell om det blir rødgrønt eller borgerlig flertall, sier hun – og trekker fram Høyres ønske om fritt skolevalg på videregående som ett eksempel.

- Da vil karakterboka avgjøre om du får plass i nærskolen eller om du må reise til en annen kommune. Vi ønsker derimot nærskoleprinsippet. Det betyr at man fritt kan søke de utdanningsprogrammene og skolene man ønsker, men vil bli prioritert til nærskolen sin.

Som fylkesråd for utdanning og kompetanse, jobber Siv Henriette med at ungdom skal fullføre utdanningen sin, slik at de kan lykkes i arbeidslivet eller i videre studier. Det skal hun fortsette å jobbe for.

- Vi går til valg på at elevene skal få gratis låne-PC og et gratis måltid varm mat hver dag, for å utjevne forskjellene og skape mer inkludering. Det kan være forskjellen på om mange fullfører skolegangen eller faller ut. Ikke minst er det viktig for oss å sikre en læreplass-garanti, slik at alle som ønsker å velge yrkesfag kan være trygge på at de får tilbud om læreplass.

- Det er viktig å sikre at vi utdanner ungdom som arbeidslivet har behov for. I Moss er det spesielt viktig at vi får på plass en flyfaglinje på Malakoff Videregående skole for å støtte opp under behovet for flymekanikere ved KAMS på Rygge.

I dialog om kanalbroa

Kanalbroa har lenge vært et hett tema i Moss, på grunn av den endeløse køen som tidvis oppstår etter at den ble innsnevret til to felt.

- Alle politiske partier er opptatt av å løse den floken, men Høyre har ikke noe mer penger å ta av enn andre - uansett hva de lover. Ansvar for framdrift her ligger både på kommunen og fylkeskommunen, og vi skal i alle fall gjøre hva vi kan for å få på plass ny bru så raskt som overhodet mulig. Det kan vi legge ekstra trøkk på om vi havner i posisjon.

- Godt omvalg!

Siv Henriette Jacobsen

Alder: 57 år

Sivilstand: Gift

Barn: 2

Bosted: Moss sentrum

Jobb: Fylkesrådsleder i Viken fylkeskommune

Aktuell: 2. kandidat på Østfold Arbeiderpartis liste til fylkestingsvalget


Politiske erfaring:

Fylkesrådsleder i Viken siden oktober 2021

Fylkesråd for utdanning og kompetanse fra november 2019 -oktober 2021

1. vararepresentant til Stortinget for Østfold Ap 2017-2021

Gruppeleder for Aps fylkestingsgruppe i Østfold 2011-2019

Fylkesvaraordfører i Østfold fylkeskommune 2015-2019

Tidligere leder i Jernbaneforum Øst

Tidligere leder for Partnerskapet for Næringsutvikling Østfold

Tidligere leder i Moss Arbeiderparti