Oscar Alexander Undahl er godt i gang med vikariatet som ungdomssekretær: - Jeg er stolt av å jobbe for LO Østfold

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
LO Østfolds regionleder Ulf Lervik er glad for å ha fått Oscar på plass på kontoret, og er svært forøyd med den jobben han gjør. – Oscar jobber selvstendig, tar initiativer og representerer oss på en god måte, fastslår han.

Oscar Alexander Undahl er godt i gang med vikariatet som ungdomssekretær: - Jeg er stolt av å jobbe for LO Østfold

Han har lyst til å bidra til å redde verden «når han blir stor». Et vikariat som ungdomssekretær hos LO Østfold, er en perfekt start, mener Oscar Alexander Undahl.

Tekst/foto: Tom Helgesen, Totalmedia

2. januar var han på plass i LO Østfolds lokaler i Sarpsborg, som vikar for ungdomssekretær Ümmü Aylin Çukurova. En knapp måned senere, kan han konstatere at det har vært både en hektisk, lærerik og morsom start.

- Det var mye å sette seg inn i, men det var bare å hoppe i det. Uttrykket «learning by doing» er nok en god beskrivelse på de første fire ukene, sier 22-åringen – som har med seg svært god ballast inn i jobben.

Brenner for et seriøst arbeidsliv

Han har engasjert seg aktivt i AUF siden 2019 og har hatt ulike verv på lokallagsnivå; fra styremedlem til lokallagsleder.  Han kan også vise til relevant erfaring fra NTNUI, Studentlekene og Natur & Ungdom.

- Jeg har drevet organisasjonsarbeid på ulike nivåer og former, og har vært spesielt opptatt av å engasjere studenter i arbeiderbevegelsen, både Arbeiderpartiet/AUF og LO. Fagbevegelsen står meg nært, og har spilt en viktig rolle i mitt liv. Jeg brenner for å sikre et seriøst arbeidsliv med høy organisasjonsgrad og en reell streikerett.

I tillegg har han god kjennskap med problemstillinger for unge arbeidstagere både gjennom egen tid i arbeid, gjennom det fagligpolitiske samarbeidet og bekjente innen fagarbeid.

3.jpg
- Den første tiden har vært hektisk, men svært interessant og lærerik, sier LO Østfolds vikarierende ungdomssekretær.

Vil sette seg i posisjon

I fjor vår skrev han bachelor i statsvitenskap, hvor han så på Hegel og Mill og deres syn på frihet og slaveri. Han er også i gang med bachelor i historie og i pedagogikk, der temaene omhandler henholdsvis ettervirkningene av 22. juli på norsk politikk og barne- og ungdomskulturer og barns utfordringer.

- Jeg har også valgt å studere et år i engelsk for å bedre kompetanse og gjøre det enklere å kommunisere med aktører utenfor Norge, og aktører i Norge som ikke har tilstrekkelig kompetanse innen norsk.

Planen videre er å ta en toårig master i enten statsvitenskap eller pedagogikk ved UiO, samt å fullfører de to andre bachelorene.

- Motivasjonen min til å studere det jeg gjør, har hele tiden vært et ønske om å sette meg seg selv i en posisjon som gjør det mulig for meg å hjelpe andre og påvirke verden til å bli et bedre sted å leve. Drømmen er på sikt å jobbe for barneutvalget i FN, sier den ambisiøse unggutten.

- Men dette året er all fokus på å gjøre en god som mulig jobb hos LO Østfold, understreker han.

Høyskolebesøk

Som ungdomssekretær er det flere store prosjekter som skal planlegges og gjennomføres i løpet av året. Derimellom handler mye om å være ute blant ungdommene for å vise seg fram, informere og rekruttere medlemmer.

Oscar stortrives ute i felten, og har i skrivende stund allerede vært på flere vellykkede skolebesøk.

- Et av mine mål, er å samle LO-studenter ved Høgskolen i Østfold i en egen forening. Håpet er å kunne få på plass et interimsstyre i løpet av dette semesteret.

At også Frederik II vgs i Fredrikstad tok ham i mot med åpne armer, er en ekstra fjær i hatten.

- Ja, det har vist seg vanskelig for LO å få innpass ved denne skolen. Men jeg har selv vært elev der og kjenner flere av lærerne, så det var ikke noe problem. Det ble en svært positiv opplevelse å komme tilbake til skolen. 

Viktig at de unge stemmer

- Til høsten venter et kommunestyre- og fylkestingsvalg. Hva vil du si til de unge i forhold til det?

- Det jeg først og fremst vil understreke, er viktigheten i at de stemmer. Den beste måten å drive landet framover på, er å få de unge til å stemme. Om ikke, er det de gamle som får definere samfunnet de neste 50-100 årene.

- Det blir for meg helt feil!