27.09.2023 inviterte LO Østfold 140 tillitsvalgte, gode venner og samarbeidspartnere til førpremiere av arbeiderfilmen SULIS 1907 på Sarpsborg Kino. Det gledet oss stort å se filmen sammen med en nesten fullsatt Sarpsborg Kino!
Onsdag 27 september arrangerte vi i LO Østfold førpremiere på filmen «Sulis 1907» på Sarpsborg kino, i samarbeid med Norsk Arbeidsmandsforbund og Norsk Næring og Nytelsesmiddelforbund. Dette var noe vi hadde gledet oss til lenge.
I forkant av filmen hadde vi med Trude Tinnlund (LO-sekretær), Lars Moholdt (NAF) og Jens Olav Simensen (Arbeiderbevegelsens kulturnettverk) som holdt flotte innledninger om historien rundt fagbevegelsen og arbeiderkulturen. Vi hadde supert oppmøte, og takker de nærmere 130 tillitsvalgte og medlemmer som samlet seg til «pølsefest» og film, og tok del i dette med oss. Vi vil også rette ett spesielt stort takk til Sarpsborg kino som hjalp oss med å få til ett flott arrangement, og Pernille Sandøy (skuespiller i filmen) som for anledningen kom på besøk, og fortalte litt om filmen og produksjonen.
NAF og NNN holdt i pølsefesten før filmen utenfor kinoen.
I 2022 inngikk LO et samarbeid med Storyline Nor som har jobbet med produksjonen av denne filmen i nærmere 12 år. Filmen handler om kanskje det viktigste arbeideropprøret som har skjedd her i Norge.
I 1886 i Sulitjelma, eller Sulis som det også blir kalt, kom Nils Persson til Norge for å starte gruvearbeidet for å hugge ut malm. Gruveeierne levde i store stas, mens arbeiderene levde i mørke, skitne brakker. Lønnen var urettferdig fordelt, og behandlingen gruvearbeiderne fikk var særdeles dårlig. De var kun sett på som arbeidskraft, og gruvearbeideren levde et hardt og tungt liv så de rike gruveeierne kunne fortsette leve de komfortable og flotte livene deres.
Arbeiderbevegelsen prøvde å sende agitatorer til gruvesamfunnet, men dette ble hardt slått ned på. Helene Ugland var en som greide å komme seg inn og fikk snakket med arbeiderene. Det var hun som åpnet øynene deres om at her må noe forandres. På Langsvassisen den 13. januar 1907 møtte 1300 menn, kvinner og barn opp. Det skulle bli et nytt kontrollsystem i gruveledelsen hvor de ville at arbeiderene skulle gå med et blymerke om halsen. Dette opprørte arbeiderene stort da de så på dette som et «slavemerke» og opprøret ble spredt fra gruve til gruve. Kort tid etter fikk Arbeidsmandsforbundet en forespørsel om 1500 medlemsbøker og deretter ble det etablert 13 nye fagforeninger, en for hver gruve.
Uten disse modige arbeidsfolkene, kunne Norge sett helt annerledes ut i dag. Dette er noe vi burde takke dem for og ikke ta forgjeves. Nå må vi være på vakt og passe på at arbeidsfolkene har rettigheter om trygge og rettferdige arbeidsplasser.
Vi håper dere alle ser filmen og at dere tar med dere dette viktige budskapet tilbake til deres egne kretser og arbeidsplasser.
Denne artikkelen er utformet ved hjelp av vår nye praktikant Kristine Fisher