- Jeg har alltid stått opp for urettferdighet!
- Det er litt rart å se navnet sitt på listen over kandidater til kommunestyrevalget. Men samtidig er det veldig spennende, og jeg håper jo at jeg klatrer noen plasser, sier Mariell Christine Karlsen.
Mariell stiller til sitt første valg, og er plassert på 39.plass. Selv om hun er svært travelt opptatt på mange fronter, gjør hun som hun alltid pleier med nye utfordringer: Å hoppe i det med begge beina!
- Pappa sa en gang til meg: «Stå på mens du har ork, og dra med deg det du kan av erfaring på veien. Det vil alltid komme til nytte». Det har blitt mitt livsmotto, og derfor svarte jeg ja til å stå på lista. Jeg skal i hvert fall gjøre mitt beste og være mest mulig synlig, og har jo lyst til å klatre litt.
- Men dette er en ny erfaring for meg, så jeg får ta det litt som det kommer, legger hun til.
Har alltid vært omgitt av dyr
Mariell vokste opp på «Øssia» ved Nabbetorp i Fredrikstad i en søskenflokk på fire, med både en far og besteforeldre med stort hjerte for Arbeiderpartiet. Det var naturlig for Mariell å følge i samme politiske retning.
- Men flere i familien er også FrP-ere, så vi har bestemt oss for å respektere hverandres valg og ikke diskutere politikk hjemme.
Hun forteller om en fin oppvekst, med høner, kaniner, hunder og katter på den store eiendommen. 13 år gammel fikk hun sin egne hest, som ble en trofast følgesvenn gjennom oppveksten og langt inn i voksenlivet.
- Jeg har alltid vært veldig glad i dyr, og var med pappa når han var ute på Hjørgunn gård som avløser. I tillegg jobbet han fullt innen renhold i Fredrikstad kommune, med reparasjon av renholdsmaskiner og utstyr som sitt spesialområde. Også det var en spennende arena å være med på.
Slet med matte
Etter ungdomsskolen, valgte vennene hennes utdanning på Kalnes vgs, mens Mariell fulgte rådgiverens anbefalinger om å gå idrettslinja ved Fredrik II vgs.
- Jeg fullførte skolen, men slet veldig med matematikken. I tillegg hadde jeg en mattelærer som tok fra meg all selvtillit og ga meg strykkarakter, som satte dype spor i meg. Etter det, hadde jeg sterke aversjoner mot alt som het eksamener. Eksempelvis tok det lang tid før jeg turte å ta førerkort, nettopp i frykt for at det inkluderte en teoriprøve.
Ble renholdsarbeider og tillitsvalgt
Sommeren 2009 tok hun seg sommerjobb som renholder i Fredrikstad kommune, som snart skulle bli hennes faste arbeidsplass.
- Jeg bodde på Rhodos i Hellas fra mars til oktober 2012, hvor jeg jobbet som bartender. Da jeg kom tilbake, ble jeg tipset av pappa om at de trengte folk på renhold i kommunen.
Det startet med en 60 prosent stilling, som ble økt til 100 prosent etter ett års tid. Snart hadde hun tegnet medlemskap i Fagforbundet Fredrikstad hvor hennes far meldte henne inn.
Derfra var veien kort til en tillitsvalgtrolle.
- Renholderne var samlet i en møte med en representant for NAV, hvor vedkommende hevdet at nesten uansett hvor syke vi var eller om vi hadde brukket et bein, var det ingen grunn til å være hjemme fra jobben. Vi kunne eksempelvis brette kluter i 7,5 timer. Det gjorde meg forbannet, jeg rakk opp hånda og tok til motmæle og fortalte at det ikke var tilrettelagt for den type oppgaver.
- Jeg har alltid vært en person som har stått opp for urettferdighet.
Etterpå var det flere som mente at hun egnet seg bra som tillitsvalgt, som også kom hovedtillitsvalgt og nestleder i Fagforbundet Fredrikstad, Sigmund Karlsen, for øret.
- Han mente jeg var så ung at jeg egnet meg perfekt som tillitsvalgt for Fagforbundet Ung Fredrikstad – som jeg ikke engang hadde hørt om. «Hva er Fagforbundet Ung»?, spurte jeg. «Så, bra, jeg sender deg en mail», svarte han.
Dermed var hun brått inne i det gode selskapet.
En bratt lærekurve
I løpet av det første året, fikk hun skolering for tillitsvalgte gjennom Fase 1 og Fase 2, og fikk således en bratt lærekurve i fagbevegelsen og kunne raskt bygge seg et solid nettverk.
- Som Ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Fredrikstad hadde jeg en viktig jobb for Ungdomsarbeid, og jeg sørget for at det ble dannet et utvalg som skulle jobbe for at de unge skulle bli mer synlige. Jeg fikk med meg 5-6 personer, og vi satte blant annet rekord ved å besøke 80 lærlinger i løpet av to dager.
Nettopp å påse at de unge ikke blir utnyttet i arbeidslivet, har alltid vært en hjertesak. Derfor har hun vært fast innslag under LOs sommerpatrulje gjennom mange år.
Tillitsvalgt på heltid
Desember 2020 ble Mariell valgt til nestleder i ungdomsutvalget i Fagforbundet Viken, med 100 prosent frikjøp og kontorplass i Oslo. Det vil si; hun ble sendt rett på hjemmekontor på grunn av koronarestriksjonene.
- Det var en svært krevende øvelse, da jeg alltid har vært vant til å være aktiv. Som renholder, sitter du ikke mye rolig, for å si det slik. Og jeg har som regel tatt meg ekstrajobber om sommeren for å kunne ha noe å fylle tiden med.
Inn i politikken
Mariell ble tidlig medlem i Arbeiderpartiet, men er ærlig på at hun meldte seg ut i en periode på grunn av uenigheter med Støres lederskap.
- Under Fagforbundet Ung Sommerfestival i fjor, sa LOs ungdomsrådgiver Sindre Hornnes at jeg måtte melde meg inn igjen, da Arbeiderpartiet gjerne ville ha flere unge engasjerte i politikken. Jeg tenkte at den beste måten å få til endringer, er jo å engasjere seg selv. Derfor meldte jeg meg inn igjen.
- Nå skal jeg gjøre mitt beste for å fremme partiet og mitt kandidatur i den gjenstående valgkampen. Men samtidig må jeg sette fagforbundet først, så lenge jeg er frikjøpt og har min arbeidsplass her.
- Hvilke saker brenner du mest for?
Hun ramser opp følgende temaer på spørsmålet:
* Hele stillinger.
- Uten hele stillinger, får man ikke lån - og kommer dermed ikke inn på boligmarkedet.
* Bolig for ungdom
- Å tilrettelegge med spesialordninger for at de unge får mulighet til å kjøpe seg bolig i stedet for å måtte leie dyrt.
* Økt satsing på skolen
- I dag forventes det at man har utdanning, derfor er det viktig å jobbe mot at flere trives i skolen og ikke dropper ut. Samtidig er det viktig at den enkelte tar ansvar for egen framtid.
Mariell mangler ikke akkurat fritidssysler. Hun har fått seg hund, er blitt aktiv skytter i Fredrikstad Skytterlag og har tatt jegerprøven. I tillegg har hun satt seg på skolebenken for å ta teorien til å fagprøve som renholder.
Travle tider
Mariell har ikke lenger hest å ta vare på, men tro ikke at hun mangler fritidssysler av den grunn. Hun har fått seg hund av rasen Jämthund, er blitt aktiv skytter i Fredrikstad Skytterlag, og har tatt jegerprøven. I tillegg har hun satt seg på skolebenken for å ta teorien til å fagprøve som renholder.
- Skyteinteressen startet med at jeg ble med på et lokalt stevne i Råde i 2019, og ble overtalt til å prøve meg. Jeg hadde aldri tatt i et våpen før, men endte opp med pokal som beste kvinne! Etterpå sa Rådes egne skytterkonge Pål Øyvind Ørmen til meg at jeg aldri måtte gi meg med å skyte.
- Sommeren 2022 skaffet jeg meg hund, kjøpte tre geværer og jaktutstyr. Sum: Over 150.000 kroner...!
Mariell ler godt.
Hun har vært med på sin første rådyr- og elgjakt, uten at hun har lagt ned sitt første bytte ennå.
- Det er veldig givende å være med i et jaktlag. Men høstjakta i år, handler først og fremst om å skaffe stemmer til Indre Østfold Arbeiderparti!