Tatt av vinden

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
©Franz - stock.adobe.com Lufta og havet er for alle, men EU satser på vindkraft uten Norge

I Nordsjøen er vindkraft svaret

The answer my friend is blowing in the wind. Men Norge er åpenbar ikke "venn" nok med EU til å delta på en større Nordsjøkonferanse om vindkraft. Det skjer kun dager etter at regjeringen har rullet ut en ambisiøs plan for å bygge ut flytende vindkraftmøller, nettopp i Nordsjøbassenget.

Men det er kanskje uklarheten omkring de norske "hybrid-kabler" som i første rekke skal gå til Norge og deretter til EUs Europa, som gjør at Norge ikke anses som noen seriøs partner på det nåværende tidspunktet?

Mens noen mener at havene forener land, ser andre på det som et skille. Men midt i Nordsjøen går det tydeligvis et EU-gjerde som er vanskelig å forsere selv om "havet og lufta er for alle".

Danmark, som var vertskap for konferansen som fant sted i Esbjerg på Jylland, søker å ta sin del av æren for å frigjøre EU fra det russiske energigrepet og omtaler Nordsjøvind som det grønne kraftverk.

Hav-vind-topp-møtet samlet statsministrene fra Belgia og Nederland, Tyslands kansler Olaf Scholz og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen under statsminister Mette Fredriksens trygge vertskapsvinger. Kommisjonen la fram sin ambisiøse energiplan REPowerEU hvor Nordsjøvinden skal bidra til å blåse realismen inn i prosjektet som kan koste opp på 1350 milliarder kroner. Så nå blir det snart vind i seilene.

Det er ingen tvil om at Russlands angrep på Ukraina har virkelig satt fart på EUs grønne energipolitikk. Men den er ikke en del av EØS-avtalen selv om den norske regjeringen gjerne hadde sett at det var slik. Les mer her.

Les mer om toppmøtet.