Sjøfolk oppsagt via videofilm.

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Vlado Paunovic Britiske sjøfolk sies opp fordi EUs lover ikke lenger gjelder.

Sjøfolk oppsagt via videofilm.

Det tidligere britiske rederiet P&O (The Peninsular and Oriental Steam Navigation Company) har sparket 800 av sine ansatte som bor i Storbritannia. De skal erstattes med billigere arbeidskraft. Oppsigelsene skjedde da de ansatte var innkalt til et allmøte hvor en forhåndsinnspilt video med sjefen ble vist. Sjefen fortalte dem i ren Donald Trump stil: You are fired!

Det kan rederiet tillate seg fordi Storbritannia har ikke lenger en lovgivning som beskytter dem etter at landet forlot EU. De kan erstattes med folk fra det gamle Øst-Europa til en lønn på 20 kroner timen. Men først må deres kvalifikasjoner godkjennes.

Selskapet eies i dag av et selskap i Dubai i de forende arabiske emirater og med sjeik Muhammed Al Maktoum som eier. De ansatte som er franske, irske eller som bor i EU kan ikke behandles på samme måte siden de er beskyttet av et direktiv om masseoppsigelser og som kan sikre samme lønn dersom det ansettes på nytt. Dessuten må oppsigelsen begrunnes, noe den ikke er blitt overfor de britiske ansatte.

Selskapet opererer en rekke ruter mellom Storbritannia, Irland og fastlandet og har gått med underskudd lenge, til tross for at de har mottatt millionstøtte under koronatiden. Regjeringen har dekket 80 prosent av lønnskostnadene.

Oppførselen sjokkere til og med den konservative regjeringen som anser oppsigelsene som "forferdelige", men står tilsynelatende maktesløse overfor det som har skjedd.

Les mer om hva regjeringen har gjort for å lette oppsigelsene.

De franske sjøfolkene slipper unna, likedan de irske som alle følger EUs lovgivning.

Noen mener at dette er den sure hevnen etter at den 70 årige Muhammed Al Maktoum  hadde trakasert en eks-kone som rømte til London. Der dømte   en britisk domstol  å gi henne en skadeserstatning på 550 millioner pund, eller 6300 millioner kroner. Samtidig ble eksmannen  nektet adgang til de forenede kongeriker hvor han har en rekke varmblodshester på stallen sammen emd en rekke eiendommer.