Russland er ikke lenger fredet.

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
FOTO: JOHN MACDOUGALL/AFP/NTB Den kalde krigen er over og fredsdividende er brukt opp, flere ganger.

Det går mot høyere forsvarsbudsjetter

De kalte det "fredsdividenden" da den kalde krigen var over og man kunne begynne å redusere de enorme forsvarsbudsjettene i Vesten til fordel for hardt tiltrengte andre oppgaver de beste for folk flest og et bedre liv. Nå er den brukt opp, men underskuddene i de fleste lands statsbudsjetter er fortsatt like store, selv om enkelte land har halvert sine forsvarsbudsjetter. Finland er et hederlig unntak. De har ikke latt seg lokke av at deres store nabobjørn i øst i mange år la seg til ro i vinterhiet. Nå har den våknet og er åpenbart sulten.

President Trump mente i sin tid at USA betalte alt for mye av forsvaret av Vest-Europa. Deres "egenandel" sto ikke i stil med "forsikringspremien", mente han. Han gjorde et stort nummer av at nå måtte alle bidra med to prosent av BNP. De fleste NATO-land lå langt under det, Norge inkludert og ikke minst Tyskland med EUs største BNP.  Den oppfinnsomme sosialøkonomen Jens Stoltenberg tegnet grafer som viste at NATO-landene nå hadde begynt å bidra mer, takket være Donald Trump. Det sikret samholdet i alliansen og hans eget gjenvalg.

Søndag 27. februar gjorde Tyskland helomvending. Da ble det bestemt at man skulle opp på 2 prosent av brutto nasjonal budsjett og opprettet et eget fond på 1000 milliarder kroner skulle bygges opp til støtte for en nytt og bedre tysk forsvar.

Søndagen en uke senere den 6. mars presenterte Danmark gevær etter  et kompromiss mellom regjeringen, Sosialistisk Folkeparti og tre av de største borgerlige opposisjonspartiene. Sverige som også har latt sitt forsvar forfalle, har gitt nye signaler. En svensk forsvarsminister gikk av i protest og frustrasjon over regjeringens manglende vilje til å holde forsvaret intakt på et minimumsnivå. Men nå blir det kø utenfor våpenfabrikkene.

Nå skal nabosamarbeidet med Finland pleies og NATO viderekurtiseres. Men noen søknad om medlemskap kommer ikke og det skjer i samråd med den amerikanske presidenten Joe Biden. Krisen i Ukraina er nok å ha på tallerkenen.

Nå kommer også debatten på nytt i Norge etter at flere av forsvarets langtidsplaner er vedtatt uten følge av langtidsbudsjetter.

Situasjonen er med et snudd om. Ikke til en ny verden. Men en som ligner svært mye på en verden vi en gang kjente og forholdt oss til. Fredsdividenden er brukt opp flere ganger. Nå er det tilbakebetalingstid.