Norge er inne i EU-energivarmen

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Audio und werbung/Shutterstock/NTB Snart skal flytende LNG-gass fraktes fra Melkøya til Tyskland.

Norge er inne i EU-energivarmen

Norge er igjen fullt inne i varmen i EU, nærmest foran den fossile peisen. Denne uken ble den norske energiministeren Terje Aasland enig med EUs visepresident og klimaansvarlige Frans Timmermans om å frikjenne norsk olje og gassproduksjon og leting i alle fall fram til 2030.

Klimamålene skal selvsagt bestå, men alt prat om at Norge skal skru igjen kranene er borte.

Se mer: 

Russland angrep på Ukraina har endret hele bildet og en fornøyd norsk energiminister kunne vende nesen hjem med EU-karakteren «meget godt»,  til stor irritasjon blant norske klimaentusiaster.

Tidligere har EU sagt at «Norge er vårt favoritt ikke-medlemsland» noe som ble bekreftet på nest høyeste hold av EU-kommisjonen. Se mer

Men det stopper ikke der.

Kullkraftverkene starter opp igjen i Tyskland.

Energikrisen og ikke minst reduserte gassleveranser fra Russland lover lite godt for klimaet. Nå har Tyskland gitt grønt lys for å fyre opp igjen gamle kullkraftverk. Foreløpig skal de tre siste atomkraftverkene stenges som planlagt ved slutten av året Det koster for mye å forlenge dem og sikre videre drift, mener regjeringen. Det synet deles ikke av opposisjonen i CDU.

I løpet av kort tid er hele det europeiske energibildet snudd på hodet og de mest forurensende energikildene bokstavelig tatt inn i varmen igjen.

Det ironiske er at det er ansvarlig økonomiminister Robert Habeck i Tyskland som varsler dette. Han er også visekansler og representerer partiet de Grønne og sier at det er: Bittert, men i dagens situasjon er det viktig å redusere gassforbruket.

Russland har redusert eksporten av gass til Tyskland med 60 prosent.

Nå bygges det i Tyskland så raskt som mulig fire flytende gass terminaler ikke minst med sikte på norske gassleveranser fra Melkøya.

Flere har påpekt at Norge er Lotto-vinner når resten av verden sliter. Nå er Norge også i ferd med å få jackpot i Euro-Lotto.