Norge ber om egen eggløsning

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Norge vil ha en egen eggløsning

Norge ber om egen eggløsning

Dette er ingen aprilspøk, men handler mest om egget og bare delvis om høna. EU har foreslått nye og kortere holdbarhetsregler for egg. EU ønsker å forkorte denne fra i dag 35. dager til 28. Det mener Norsk Bondelag ikke er nødvendig og vil fordyre norsk produksjon av egg helt unødvendig.

 Grunnen er at egg må samles inn to ganger ukentlig noe som betyr høyere transportkostnader og fare for at en del mindre produsenter gir opp.

Utgangspunktet for EUs regelverk er ikke nytt, men har med selve oppbevaringsmetoden å gjøre. Kommer du inn på en avsidesliggende lokalbutikk i Spania står eggene ofte på disken. Ute kan det bikke 30 plussgrader, og inne kan det ofte være enda varmere..

Kommer du inn i en Coop-butikk i Kautokeino vinterstid og butikktemperaturen er pluss 20 og minus 20 ute, finner du eggene i kjøleskapet.

Men det er slike faktiske forhold som EU-systemet ikke kan legge avgjørende vekt på. Det andre som er til stor plage og bekymring i flere, særlige sørlige EU-land, er salmonella bakterien som også kan finnes i egg og dyrebesetninger. I Norge er det særdeles få tilfeller og med små besetninger av høner er det også lettere å sette en stopper for spredning.

EU har satt fristen til for å ytre seg til 31. mai. Inntil da kan Norge legge fram forslag til en særnorsk eggløsning, eller et unntak.

Les mer om argumentene mot kortere lagrinngstid.