EU-kommisjonen: Grønt lys for Ukraina

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
EU-kommisjonen støtter EU-medlemskap for Ukraina.

EU-kommisjonen: Grønt lys for Ukraina

Ukraina kan bli et nytt kandidatland til EU. Det slår EU-kommisjonen fast fredag i sin "mening" (avis på fransk). Det samme grønne signalet gis for Moldova som også er et fristende offer for russisk aggresjon.

Signalet er symbolsk, men viktig i dagens situasjon, selv om vegen fram er lang og bestrødd med landminer både fysisk og politisk. Det stilles harde krav til politiske og økonomiske reformer som nå vil komme på toppen av en kostbar gjenoppbygging. Men mest er dette et signal til Putin i Moskva og at det "den begrensede militære operasjonen" skulle lykkes med, bokstavelig talt falt dødt til jorda.

Uttalelsen fra EU-kommisjonen kom kun timer etter bildene av EUs nye maktfulle "trio" på "et nattog til Kyev". President i Frankrike, Emanuel Macron, kansler Olaf Scholz i Tyskland og Mario Draghi italiensk statsminister i Italia. De "tre edsvorne" menn på en nattlig ferd mot fronten.

Neste uke venter et nytt topp-møte i EU som skal ta stilling til EU-kommisjonens mening. Den kan gå mot et ja, men totalt uten en troverdig kalender.