Gratulerer så mye til KÅKÅ

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Gratulerer så mye til KÅKÅ

KÅKÅ ble tildelt Næringsforeningen i Stavanger-regionen sin Kompetansedelingspris for 2023!

Prisen ble delt ut under Næringsforeningens årlige julemøte fredag 15. desember på Rogaland Teater.

Kompetanseprisen har utviklet seg til å bli en prestisjetung anerkjennelse for alle som er opptatt av kompetansedeling. Prisen – som består av et diplom og en akvarell av Kjell Pahr-Iversen – ble mottatt av Cornelius Middelthon og Jan Inge Reilstad, hhv daglig leder og kunstnerisk leder i KÅKÅ Kverulantkatedralen, til stor jubel fra salen.

 

Målet med prisen er å stimulere til deling av kompetanse og læring både eksternt og internt, synliggjøre Næringsforeningens fokus på Stavanger-regionen som en kompetanseregion, og belønne personer eller virksomheter som i særlig grad har bidratt til deling.

 

Kriteriene er at kandidaten i særlig grad skal ha bidratt til kompetansedeling eller erfaringsoverføring innen en bedrift eller organisasjon, eller i en næringsklynge, gjennom enkelttiltak eller ved å ta initiativ.

 

Årets jury består av Bjørg Kaspersen, fjorårets prisvinner Leif Johan Sevland, Harald Minge i Næringsforeningen. Undertegnede Hanne Berentzen er juryleder og styreleder i Næringsforeningen.

 

Juryens begrunnelse;

 

I 2014 var det noen som stilte spørsmål om konsensus-tankegangen var for dominerende og debatten for fraværende i Stavanger. Dermed ble en idé unnfanget: Hva med å skape et miljø for debatt og uenighet? Rett og slett et uenighetsfellesskap? En arena for uredde meningsbrytninger hvor vanetenkningen ble utfordret og de vanskelige spørsmålene kunne stilles? 

 

Åpningen var 11. september 2014 med en oppgradert hovedscene på Sting Nere, og dermed begynte jungeltelegrafen å gå. KÅKÅ ble født, og lanserte umiddelbart sitt motto; 

 

«Ingen by er bedre enn sin egen offentlighet» og «Den gode kverulanten styrker uenighetsfellesskapet».

 

Denne leveregelen har fulgt arrangementene siden. 

 

Det viste seg heldigvis å være plenty av kverulanter i Stavanger. Nå fikk de sin egen arena, som løftet fram debatter og samtaler som tiltrakk seg et bredt publikum.

 

Men folkene bak Kåkå ville mer! Hva med å lage en økonomifestival? Ikke bare Norges største, men Nordens største, beste og morsomste? 

 

Historien kjenner vi, og i år ble Kåkånomics arrangert for 7. gang. Nye rekorder ble slått. I løpet av de fire festivaldagene i oktober har det vært 9500 billetter i omløp til totalt 79 arrangementer. Både publikum og foredragsholdere strømmet til fra hele landet. Næringslivet stiller opp. Andre støttespillere og ikke minst flere hundre frivillige skaper et fantastisk arrangement. 

 

Kåkånomics er unikt og vanskelig å sammenligne med noe annet. Det å skape et arrangement som får en nasjonal og nordisk status er en stor prestasjon. Uten sammenligning for øvrig er det ikke unaturlig å trekke visse paralleller til Arendalsuka. En by som noen dager i året snus på hodet. Møter, debatter, kulturarrangementer finner sted på en rekke av byens utesteder og scener. Det samme skjer i Stavanger. 

 

Det er altså kompetansedelingsprisen som skal deles ut her i dag, og Kåkånomics sin arena bidrar nettopp til det. Meninger brytes mellom kvalifiserte og kunnskapsrike mennesker som reiser nye problemstillinger. Vanskelige saker forklares på en måte som gjør det enklere for folk å forstå. Vanlige folk som normalt ikke går på denne type arrangementer blir nysgjerrige og stiller opp. 

 

Og mens alle trodde Kåkå-gjengen hadde hendene fulle, ble Wonderful world etablert, den nordiske festivalen for filosofi & vitenskap. Festivalen er den første av sitt slag i Norden og programmet favner rundt 80 arrangementer i området rundt Tou i Stavanger Øst. 

I løpet av de fire festivaldagene møter publikum de beste filosofene og vitenskaperne mellom scener, barer, debatter, samtaler, foredrag, teater, konserter, eksperimenter, utstillinger og stands - og mye mer.

 

Kåkå har lært oss at det faktisk er helt ok å være uenig. Det er i orden å stille spørsmål ved vedtatte sannheter.

Hanne Berentzen
Juryleder og styreleder i Næringsforeningen.
 
 
KÅKÅs støttespillere: