Reiselivet er mer enn handel, Sandum

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Reiselivet er mer enn handel, Sandum

Leserinnlegg sendt fra LOs regionkontor Innlandet til avisene september 2023. Signert /Iver Erling Støen, regionleder for LO Innlandet/

Reiselivssjef i Lillehammer Merethe Sandum, mener at tiden er inne for at flere sentrum i regionen får status som typisk turiststed, og dermed betydelig bedre driftsgrunnlag for handelsstanden.

Å være typisk turiststed betyr i denne sammenheng søndagsåpne butikker. Næring og næringsutvikling er viktig for LO, men ikke når det går på bekostning av ansattes arbeidsvilkår.

LO Innlandet er enig med reiselivssjefen at vi må sikre en bærekraftig utvikling av Gudbrandsdalen som den smarte, grønne dalen, og at alt ligger til rette for økt verdiskaping, sysselsetting og attraktivitet i fylket vårt. Men vårt reiseliv har så mye mer å by på enn bare handel og søndagsåpne butikker. 

Verdiskapingen for reiselivet ligger like mye i de rike og varierte mulighetene vi har for aktiviteter og opplevelser, som også er en bedre og mer bærekraftig tilnærming for både miljø, ansatte og handelsstanden. 

Søndagsåpent vil spre omsetningen over flere dager, ikke øke omsetningen. Uendret omsetning sammen med økte lønnskostnader gir redusert lønnsomhet. Størrelsen på folks lommebøker øker ikke selv om butikkene har åpent flere dager.  

Det er heller ikke så «frivillig» å ha søndagsåpent for handelsstanden. Butikkene er avhengig av kunder og hvis en konkurrent holder søndagsåpent, tør ikke andre butikker la være i frykt for å tape kunder,  selv om inntjeningen ikke er tilstede. 

Din og min frihet til å handle alle dager i uken og til alle døgnets tider, betyr mindre fritid for de som er ansatt. I Norge er søndagen fortsatt den dagen da de fleste har fri, og er en dag som mange er glad for. Mer søndagsåpne butikker betyr mindre tid til familieliv, fritid og deltakelse i samfunnsliv.  
 
La oss fortsatt holde butikkene lukket på søndagene. Det er bra for ansatte, for handelsstanden og kan være til hjelp for å utvikle nye aktiviteter og opplevelser i reiselivet. 
 
Da gjør vi Innlandet mer attraktivt å besøke for turistene, samtidig som vi er et godt fylke og bo i – og omvendt.