Leserinnlegg sendt fra LOs regionkontor Innlandet til avisene juni 2020. Signert /Linda K. Rye, faglig ungdomssekretær for LO Innlandet/
LOs sommerpatrulje har vært på veien i 35 år. Covid-19 endrer måten vi jobber på, men det vil fortsatt være behov for oss også i år. En av de viktigste rollene sommerpatruljen har i samfunnet, er å bidra til trygghet for unge i sommerjobb. Dette gjøres gjennom å oppdage brudd på arbeidsmiljøloven og andre avtaleverk gjennom arbeidsplassbesøk og samtaler med unge arbeidstakere.
Vi har sett tidligere at i økonomiske nedgangstider øker antall brudd, og unge arbeidstakere er spesielt sårbare. Ved høy ungdomsledighet og økonomiske nedgangstider vil det være høy konkurranse om jobbene, og mange vil kunne godta for dårlige arbeidsvilkår for å få en jobb. I Innlandet har vi jevnt over gode erfaringer med seriøse arbeidsgivere, og vi håper også dette er tilfellet i 2020.
Her er noen råd til deg som er fersk i arbeidslivet:
Du skal alltid ha en kontrakt. I alle jobber skal man ha en arbeidskontrakt. I den skal det stå hva lønnen din skal være, arbeidstiden din, overtidsbetaling, hva som er arbeidsoppgavene og hvem som er arbeidsgiveren din. Det er viktig å få en skriftlig arbeidskontrakt når du begynner å jobbe et nytt sted.
Rett til pause. Om du jobber mer enn 5 og 1/2 time i løpet av en dag har du rett på pause, og om du jobber i mer enn 8 timer har du rett på minst en halvtime pause. I pausa kan du spise, hvile og sjekke snap eller Insta for å holde deg oppdatert. Jobber du på et sted hvor du må være tilgjengelig også i pausen har du rett på betalt pause.
Sjefen over skulderen. Alle arbeidstakere i Norge har rett på å ikke bli overvåket i arbeidstiden mot sin vilje. Når vi har gått patrulje har vi avdekket at ansatte har blitt overvåket uten at de har samtykket til det, og dette er ulovlig. Om det er kameraer på arbeidsplassen din, så har du rett på å bli informert om hvor alle kameraer er og hvor de filmer, og denne overvåkningen skal godkjennes av Datatilsynet.
Sparken? Når du er ansatt et sted, skal arbeidsgiveren din ha svært gode og saklige grunner for å kunne si deg opp. Det betyr at hvis sjefen sier at du får sparken, så må sjefen ha en saklig grunn og begrunnelsen skal gis skriftlig. Om du selv sier opp jobben, må også dette gjøres skriftlig.
Ekstra betaling. Dersom du jobber overtid, skal du ha betalt for det. Overtidstillegget skal være 40 prosent i tillegg til lønna, og slår inn når du jobber mer enn 9 timer om dagen eller 40 timer i uka. Jobber du i en bedrift med tariffavtale har du krav på enda bedre overtidsbetaling enn det loven sier. Dette er fem tips på hva du har rett på. Husk at om du lurer på hva du har av plikter og rettigheter, eller har andre spørsmål, kan du hele sommeren kontakte oss på Facebook, telefon og e-post. Vi er på ditt lag!