Kampen for de ureturnerbare flyktningene

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Leserinnlegg- emblem
Leserinnlegg- emblem

Kampen for de ureturnerbare flyktningene

Leserinnlegg sendt fra LOs regionkontor Innlandet til avisene april 2020. Signert /Iver Erling Støen, regionleder for LO Innlandet/

LOs regionkonferanse i Innlandet uttrykker solidaritet med kampen som menneskerettsforkjemperen Arne Viste og tidligere biskop Gunnar Stålsett fører for flyktninger og asylsøkere. Viste og Stålsett risikerte fengselsstraff fordi de har hjulpet noen av de som har minst i samfunnet vårt, de «ureturnerbare» flyktningene og asylsøkerne. Dette er mennesker som av ulike grunner ikke får oppholdstillatelse i Norge, men som ikke kan sendes tilbake til hjemlandet.  

Det er anslått at det er mellom to og tre tusen flyktninger i Norge som ikke kan returnere til hjemlandet, men det er trolig flere. Dette er menn, kvinner og noen barn som lever i skyggen av vårt privilegerte samfunn.

De har ikke lov til å arbeide for å livnære seg selv, og de står uten tilgang til helsetjenester, velferdstjenester og andre rettigheter som vi andre kan ta for gitt. Disse menneskene har høy risiko for å bli utsatt for tvangsarbeid og menneskehandel. 

Norge må sørge for at disse menneskene får lov til å arbeide, slik land som Tyskland, Italia og Spania har gjort. Alle er tjente med at flyktningene får lov til å forsørge seg selv og bidra i samfunnet. Arbeid gir fellesskap og mening i hverdagen, og utløser dessuten andre rettigheter som vil bedre livssituasjonen deres. Samtidig vil retten til arbeid motvirke arbeidslivskriminalitet og utnytting av sårbare mennesker.   

LOs regionkonferanse i Innlandet vil kjempe imot den uverdige symbolpolitikken til den norske regjeringen.   

Derfor vil LOs regionkonferanse i Innlandet styrke arbeidet for at flyktningene skal få rett til arbeid, skolegang og helsehjelp.