Uten kvinnene stopper Norge

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Emblem for uttalelse fra LO Innlandets regionkontor
Emblem for uttalelse fra LO Innlandets regionkontor

Uten kvinnene stopper Norge

Leserinnlegg sendt fra LOs regionkontor Innlandet til avisene mars 2021. Signert /Iver Erling Støen, regionleder for LO Innlandet/

LO Innlandet vil i anledning kvinnedagen, sende en spesiell hilsen til alle de som går på jobb hver dag for at vi skal ha en tryggere hverdag.  

I helsevesenet har mange strekt seg langt, ofte mer enn godt er, i dette året. Det samme har de som er på jobb for at vi kan få handle mat og nødvendige varer, alle de som holder det rent og smittefritt rundt oss og de som jobber i jobber med barn og unge, eller tar vare på våre eldre. Vi hadde ikke klart oss uten dere, da landet ellers stengte ned.

Vi må minne om det, på kvinnedagen. At i mange av disse yrkene, jobber det flest kvinner. Kvinnene er uunnværlige for å holde hjulene i gang, de jobber oftest i de dårligst betalte yrkene. De har ofte de mest krevende jobbene, både fysisk og psykisk. Og mange jobber deltid.  

En grunnleggende forutsetning for likestilling, er økonomisk selvstendighet. Da må alle, også kvinnene, få en lønn de kan leve av og forsørge seg selv på.

Om noen dager skal vi inn i et nytt lønnsoppgjør. Da passer det å minne om at det er i det organiserte arbeidslivet, der tariffavtaler gjelder, at lønnsforskjellene mellom kvinner og menn er lavest. I lønnsoppgjør etter lønnsoppgjør har vi løftet de lavest lønte, og dermed mange kvinner. I disse gruppene er lav- og likelønn er to sider av samme sak. LO har vedtatt at lav- og likelønn skal prioriteres også i årets lønnsforhandlinger. Et organisert arbeidsliv viktig, også for likestilling.

Det er manglende likestilling og skeive maktforhold i samfunnet. Vi må derfor jobbe for større likestilling i hjemmene. Vi må sørge for gode velferdsordninger for familiene. Vi må bidra til et mindre kjønnsdelt arbeidsmarked. Vi må stoppe seksuell trakassering i arbeidslivet. Og vi må presse på for et arbeidsliv der heltid er normalen og hvor lønna er til å leve av. 

Gratulerer med dagen!