Start dagen med et smil

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Emblem for uttalelse fra LO Innlandets regionkontor
Emblem for uttalelse fra LO Innlandets regionkontor

Start dagen med et smil

Leserinnlegg sendt fra LOs regionkontor Innlandet til avisene juli 2021. Signert /Iver Erling Støen, regionleder for LO Innlandet/

Smil til verden, og verden smiler tilbake sies det. Det er mye sant i det, og i grunnen er det bare fordeler med å smile. Smil utløser hormoner som gjør oss gladere, mer positive og det reduserer stress. Å smile til andre gjør at vi oppfattes mer imøtekommende og andre får et godt inntrykk av oss. Og et smil kan avgjøre om vi får jobb eller ikke. Så hvem ønsker vel ikke å starte dagen med et smil?  

Dersom du mangler tenner, har skjeve tenner, dårlig ånde eller opplever utfordringer med tannpine og andre problemer i munnen og tennene, er det kanskje ikke så lett hverken å smile eller få seg en jobb. 

Det er dessverre en realitet at mange unnlater å gå til tannlegen på grunn av økonomiske hensyn. Husholdninger med lav inntekt har vesentlig dårligere tannhelse enn husholdninger med høy inntekt. At dårlig tannhelse har sammenheng med en rekke alvorlige sykdommer er godt kjent. Både hjerte- og karsykdommer, hjerteinfarkt, sykdom i mage, tarm og nyrer, og i tillegg kreft kan relateres til dårlig munn- og tannhelse. 

God tannhelse er viktig for å ha en funksjonell kropp. Likevel dekkes tannbehandling bare unntaksvis av det offentlige. Dette er ikke velferdsstaten verdig, og skaper et unødvendig klasseskille hvor lommeboka avgjør. Som et skritt på vei til gratis tannhelse for alle krever LO derfor ha en tannhelsereform som sikrer billigere tannlegetjenester, og innføring av gratis tannhelse for unge opp til 21 år. 

LO Innlandet mener billigere tannhelsetjenester forebygger økende forskjeller. Mindre ulikhet er bra for folk, bra for arbeidslivet og bra for samfunnet.