Fast jobb- din trygghet

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Emblem for uttalelse fra LO Innlandets regionkontor
Emblem for uttalelse fra LO Innlandets regionkontor

Fast jobb- din trygghet

Leserinnlegg sendt fra LOs regionkontor Innlandet til avisene juli 2021. Signert /Iver Erling Støen, regionleder for LO Innlandet/

LO har sagt det lenge: Faste jobber gir mer trygghet. 

Fast jobb gir forutsigbar inntekt. Mulighet for å få lån i banken. Du kan planlegge fritiden din, uten å måtte sitte med mobilen i hånda og vente på en vakt. Du kan dra på ferie, uten å være redd for om du blir innkalt til flere oppdrag senere.  

Selv om LO og våre forbund har ropt ut dette lenge, valgte Solberg- regjeringen likevel å endre arbeidsmiljøloven, og gjøre det lettere for å ansette folk midlertidig. Nå har et regjeringsoppnevnt offentlig utvalg om fremtidens arbeidsliv, gjennomført en utredning hvor de fastslår at det vil være uheldig om lavlønnskonkurranse og løs tilknytning av arbeidskraft får fotfeste i norsk arbeidsliv. Utvalget foreslår derfor å ta bort den utvida muligheten til å ansette midlertidig som Solberg- regjeringen innførte til store protester fra en samlet fagbevegelse i 2015, hvor det også ble gjennomført politisk streik.  

For arbeidstakere er det mange ulemper med midlertidige ansettelser. Du regnes ikke med på samme måte som de faste ansatte. Det er få arbeidsgivere som satser på kompetanseheving for deg, siden du uansett ikke skal bli så lenge og det blir lite medbestemmelse på arbeidsplassen. Man er prisgitt arbeidsgivers vilje om å få videreført kontrakt. 

For samfunnet er det også en ulempe med midlertidighet. I tillegg til at ustabil økonomi øker forskjellene mellom folk, er det en stor utfordring for hele arbeidslivet om vi får mindre kompetanseheving blant arbeidstakerne. Arbeidslivet trenger mer kompetent arbeidskraft. Midlertidighet minker mulighetene for at ansatte varsler om brudd på HMS og andre kritikkverdige forhold. Selv seriøse arbeidsgiverne taper på økt bruk av midlertidighet, da de fort blir forbigått av useriøse aktører i markedet, som henter inn arbeidskraft akkurat når de trenger det og setter dem på gata igjen straks behovet ikke er der. 

Alle fortjener en fast, trygg jobb. Bli med på laget for et mer rettferdig Norge. Nå er det arbeidsfolks tur.