Skattekort og utenlandske arbeidstakere

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Skattekort og utenlandske arbeidstakere 

LOs regionkonferanse i Innlandet vedtok denne uttalelsen i sitt møte 9.-10.februar 2023.

Hvert femte år må utenlandske arbeidstakere (arbeidstakere med D- nummer) bekrefte sin identitet på et av landets skattekontor. Dette gjøres med personlig oppmøte med godkjent identifikasjon (primært pass).  

Til Norge er det ca. 35.000 grensependlere som passerer hver dag, mange av disse passerer Norges nest største grenseovergang på Magnormoen.  

At myndighetene må ha kontroll over personer som jobber i Norge er bra, de med D- nummer kan kun identifisere seg ved skattekontor med timebestilling. Ved skattekontoret på Kongsvinger er det ikke mulig å bestille time. Nærmeste skattekontor blir da Lillestrøm eller Hamar. For alle grensegjengerne betyr det at de må reise minimum 25 mil for å få ordnet dette.   

Myndighetene må legge til rette for at det skal være enkelt å være arbeidstaker i et land du ikke bor i. Skattekontoret på Kongsvinger må åpnes for timebestilling slik at utenlandske arbeidstakere skal kunne identifisere seg og få skattekort.  

En annen mulighet kan være at det kan ordnes på politistasjonen på Magnormoen. Da vil det være lett å ordne dette for de som pendler enda lengre inn i landet også.