Historiens første Helene Ugland-seminar er gjennomført

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

LO Agder inviterte til det første Helene Ugland-seminaret

LO Agder gjennomførte historiens første seminar til ære for en glemt pioner i fagbevegelsen; agitatoren fra Froland, Helene Ugland.

Faglig påfyll og nettverkssbygging

Seminaret var en dag dedikert til utvikling, styrking og aktiv deltakelse i samfunnsdebatten i ekte Helene Ugland ånd.

- Vi er glade for at hele 60 deltakere i dag har trosset snøværet og møtte til det som er LO Agders første av mange Helene Ugland-seminar, fortalte regionleder i LO Agder, Mette Gundersen. 

- Dagen skal fylles med lærerike og dagsaktuelle foredrag, og vi legger opp til nettverksbygging på tvers av forbund, politikere, og yrkesgrupper, fortalte Gundersen om seminaret. 

IMG_20240212_150358.jpg

Sterke kvinner på scenen

Til å lede oss gjennom dagen var forfatter og samfunnsdebattant, Marta Breen. Breen stilte med kunnskap om flere imponerende kvinner fra Agder som har spilt en betydelig rolle i historien.

- Agder har fostret en rekke imponerende damer, som har betydd mye for den norske kvinnekampen. Dessverre har mange av de ikke fått den hedersplassen og æren de fortjener. Det er jeg glad for at LO gjør noe med nå, når de velger å løfte frem, og hedre, Helene Ugland, fortalte Breen. 

Forlands første kvinnelige ordfører, Inger-Lene Håland, hadde æren av å åpne seminaret, og kunne fortelle om sine egne erfaringer med å være en kvinne i politikken i Agder.

- Når jeg ble spurt om å stille som ordførerkandidat, skal jeg innrømme at jeg hadde mange tanker som jeg tror mange kvinner som sitter her i salen i dag har stilt seg selv. Er jeg god nok, klarer jeg dette, strekker tida til med både job og familieliv? Stilte Håland retorisk til salen. 

Skuespiller Alexandra Gjerpen, som gir liv til Helene Ugland i spillefilmen "Sulis 1907", holdt en oppildnende tale, hvor hun oppfordret kvinnene i salen til å ta mer plass i samfunnet.

Grete Faremo, med sin imponerende karriere, minnet oss alle sammen på hvor viktig det er med kvinner i betydelige roller i Norge.

Julie Lødrup fra LOs ledelse holdt en innledning om LOs likestillingsarbeid.

Dagen ble avsluttet med en panelsamtale, ledet av Mette Gundersen. Med seg i samtalen hadde hun pensjonist Lisbeth Gundersen, som hele sitt liv har jobbet i fagbevegelsen og jobbet aktivt for likelønn. Ann Elise Hildebrandt, forbundssekretær i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN). Caroline Wilson Iglebæk, ungdomsleder i Fellesforbundet avd.3 og leder av LOs ungdomsutvalg, og Jeanette Bjørnstøl Tashev, nestleder i Frisørenes Fagforening. 

IMG_20240212_102917.jpg

IMG_20240212_105918.jpg

IMG_20240212_134426.jpg

IMG_20240212_145947.jpg

Utdeling av pris

Som en del av seminaret ble det delt ut en Helene Ugland-pris. Prisen skal deles ut årlig til en kvinne som gjennom sin innsats i Agder har utmerket seg som et forbilde for andre, som tillitsvalgt eller gjennom annen samfunnsnyttig innsats. 

Den aller første prisen gikk til en forbløffet ordfører, Inger-Lene Håland. 

Prisen består av et diplom, stipend, og tilgang på mentor i ett år. Stipendet skal benyttes til kompetanseheving innenfor agitasjon, taleteknikk og kommunikasjonsarbeid.

Alle forbundene i LO, samt fagbevegelsens samarbeidsparter kan nominere kandidater til prisen. Juryen kan også på eget intitiativ løfte fram en verdig prisvinner.

IMG_20240212_103427.jpg

 

IMG_20240212_104044.jpg