Agders viktighet i det store bildet

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

-Agders deltakelse viser hvilken sentral rolle vi har i det store bildet

- Agder står sterkt i energibransjen, både som leverandører til olje- og gassindustrien, men også innen offshore vind, sier Agnes Norgaard, regionleder for LO i Agder.

Besøkte Agder-bedrifter på global energimesse

Hun deltok på den store energimessen Offshore Technology Conference i Houston denne uken, som del av en norsk og sørlandsk delegasjon. Med på turen var også politikere og representanter for Agder fylkeskommune, Kristiansand kommune og en rekke bedrifter.

Under en lang vandring i messehallen mandag, møtte Norgaard og co. en rekke Agder-bedrifter, deriblant Cameron Sense, Aker Solutions, BW Offshore, Future Production, Telaris, Star Information System og Marine Technology. Fra før hadde den sørlandske delegasjonen en-til-en-møter med toppsjefene i NOV og HMH.

- Jeg er imponert over kompetansen og teknologien som våre bedrifter bidrar med, både til verdiskaping og energisikkerhet. Vi er godt synlige, sier Norgaard.

Det som tidligere var en nær rendyrket olje- og gasskonferanse, er transformert til en bred energimesse som også viser vridningen fra fossile til fornybare energiformer som både Houston, Agder og resten av verden opplever.

- Messen er fortsatt et utstillingsvindu for den viktigste industrien vår. Olje og gass vil være avgjørende for Norge i mange år framover. Samtidig ser vi at bedriftene våre orienterer seg mot fornybar energi, fordi de har kompetansen og teknologien til å gjøre en forskjell der også. De er flinke til å ha to tanker i hodet samtidig, sier Norgaard.

Møtte toppsjefene i HMV og NOV

Sist helg deltok Norgaard på møter med de globale toppsjefene i to av de største selskapene i Kristiansand. Pete Miller er administrerende direktør i HMH (tidligere kjent som MHWirth). Selskapet har hovedkontor i Houston, men nærmere 1000 av sine 2000 ansatte i Norge og Kristiansand. Clay Williams er administrerende direktør i National Oilwell Varco. Også NOV har hovedkontor i Houston, men Kristiansand er den nest største lokasjonen målt i arbeidsplasser.

 

Toppsjefene.jpg

 

– NOV og HMH er enormt viktige bedrifter for Kristiansand, Arendal og hele Agder-regionen. Tilbakemeldingene fra toppsjefene er at Agder også er veldig viktig for selskapene. Begge har planer om å satse videre på de sterke kompetansemiljøene de har på Sørlandet. Og de trakk fram den gode relasjonen selskapene har til regionen, universitetet, politikere og lokalsamfunnene, sier Norgaard.

Reisen til Houston har vært tilrettelagt av GCE NODE, klyngeorganisasjonen som samler den sørlandske leverandørindustrien. Den norske generalkonsulen i Houston bidro med relevant innhold og var også vertskap for flere samlinger.