LOs kulturpris for 2020 - vinnere

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: Jan-Erik Østlie/LO Media -Skal arbeiderkulturen leve og være relevant for nye generasjoner, må den brukes. Den må synges, høres, leses, føles. Den må fremføres og fornyes. Den må få oss til å tenke og få oss til å føle. Det gjør POING og Maja S.K. Ratkje, sa Julie Lødrup i forbindelse med utdelingen.

POING og Maja S.K. Ratkje tildelt LOs kulturpris

- Årets prisvinnere løfter arbeiderbevegelsens kultur ved å kombinere tradisjon og fornyelse. Hele tiden med svært høy kvalitet, sa Julie Lødrup. LOs førstesekretær delte ut LOs kulturpris til POING og Maja S.K. Ratkje på representantskapsmøtet 8. juni.

Kultur

-Skal arbeiderkulturen leve og være relevant for nye generasjoner, må den brukes. Den må synges, høres, leses, føles. Den må fremføres og fornyes. Den må få oss til å tenke og få oss til å føle. Det gjør POING og Maja S.K. Ratkje, sa Julie Lødrup. Hun pekte på at prisvinnerne har jobbet i mange år med å fornye og spre arbeiderbevegelsens sanger gjennom fremføringer preget av nyskaping og høy kunstnerisk kvalitet, blant annet gjennom sine årlige natt til 1.mai-konserter.

- Det unike ved disse konsertene er at musikerne kler tradisjonelle arbeidersanger i en moderne musikalsk drakt. Dette forsterker innholdet i tekstene og gjør dem tilgjengelige for publikum på en ny måte, sa Lødrup.

Gjennom prosjektet Kapital&Moral tolker og formidler prisvinnerne tekst og musikk fra arbeiderkulturens skattkammer i ny drakt. Blant annet av Rudolf Nilsen, Alf Prøysen, John Lennon, Tom Waits og Bertholdt Brecht.

I statuttene til kulturprisen står det:

 «Kulturprisen tildeles personer, grupper, organisasjoner eller institusjoner som arbeider for å fremme arbeiderbevegelsens kultur, som beriker vår hverdag og som gjennom sitt virke bidrar til å heve kvalitet og status for en kultur hvor arbeiderbevegelsens verdigrunnlag framheves.»  

Juryen har bestått av:

  • Julie Lødrup, LO (leder)
  • Hans Ole Rian, Creo
  • May-Britt Sundal, Fagforbundet
  • Hilde Hermansen, IE
  • Grethe Fossli, LO
  • Mona Westby, LO (sekretær)

Juryen forela enstemmig innstilling ovenfor LOs kulturutvalg 7. april.

Kontakt