Andelen unge uten lovlig arbeidskontrakt er nå på sitt høyeste nivå på flere år. Det er et alvorlig varsko for norsk arbeidsliv, mener LOs ungdomsrådgiver Sindre Hornnes.
LOs sommerpatrulje har igjen reist landet rundt i juni og juli, med tusenvis av unge frivillige som har kontrollert arbeidsforholdene til ungdom i sommerjobb. Målet er klart: sikre at unge arbeidstakere får et trygt møte med arbeidslivet.
– En presis arbeidskontrakt er en viktig del av grunnmuren i et trygt arbeidsliv. Det må arbeidsgivere ta på alvor, sier Hornnes til Dagsavisen.
- Formål: Sikre at unge arbeidstakere får et trygt og rettferdig møte med arbeidslivet.
- Informasjonstjeneste: Åpen frem til 15. august. Ungdom kan få hjelp med spørsmål om arbeidskontrakter, rettigheter og arbeidsforhold.
- Kontakt: Telefon 416 16 666 eller e-post sommerpatruljen@lo.no.
- Fokusområder i 2025: Arbeidskontrakter, opplæring, vaktlister og overtidsbetaling.
- Historie: Sommerpatruljen har eksistert i 40 år og har vært en viktig aktør for å styrke unges rettigheter i arbeidslivet.
Bekymringsfull økning
Tallene fra årets sommerpatrulje viser at 5,9 % av unge arbeidstakere enten ikke har fått kontrakt, har fått den for sent, eller har en arbeidskontrakt som strider med loven. Det er en betydelig økning fra fjorårets 3,6 %, og den høyeste andelen registrert på flere år.
Ifølge Sommerpatruljen skyldes deler av økningen at flere arbeidsgivere ikke har fått med seg de skjerpede kravene i arbeidsmiljøloven, som trådte i kraft sommeren 2024.
Hornnes er klar: – Det holder ikke å ha papirene i orden dersom innholdet er feil. Mange kontrakter mangler viktige opplysninger, eller inneholder ulovlige klausuler.
Over 10 000 bedriftsbesøk
LOs sommerpatrulje har i år besøkt over 10 000 bedrifter og møtt nesten 6 000 unge arbeidstakere – de fleste i butikk- og servicebransjen.
– Vi møter mange unge som er i jobb for aller første gang. Da er det ekstra viktig at de møtes med klare rammer og gode vilkår, sier Hornnes til Dagsavisen.
Der patruljen først møter unge ansatte, møter de ofte mange. Derfor er det avgjørende at ungdom kjenner sine rettigheter – og faktisk får det de har krav på.
Informasjon gjør en forskjell
Patruljen handler ikke bare om å avdekke lovbrudd. Den gir også unge arbeidstakere nødvendig kunnskap og trygghet.
– Vi gir unge oppskriften på hvordan de kan påvirke arbeidshverdagen sin. Når ungdom vet hvordan ting skal være, tør de også i større grad å be om det. Informasjon gjør en forskjell, sier Hornnes.
Han understreker viktigheten av fagorganisering og solidaritet – verdier sommerpatruljen har formidlet i 40 år.
Bedring på andre områder
Selv om kontraktbruddene har økt, viser sommerpatruljen også tegn til positiv utvikling. Færre arbeidsgivere bryter reglene for kameraovervåkning, og flere unge får vaktlistene sine i tide.
– Nedgang på sentrale områder tyder på at arbeidet vårt virker. Det er et godt tegn for norsk arbeidsliv, sier Hornnes.