Her er de nominerte til LOs litteraturpris

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Logen til litteraturprisen
Fra venstre: Lotta Elstad (foto: Oda Berby/Aschehaug), Ingeborg Arvola (foto: Fartein Rudjord/Cappelen Damm) og Monica Goksøyr (foto: Oda Berby/Aschehaug).

Her er de nominerte til LOs litteraturpris

I slutten av mai deler LO ut litteraturprisen.  Vi vil bidra med å løfte bøker som rommer arbeiderklassens fortellinger.

Kultur

Prisen er på 100 000 kroner og deles ut på Litterær festaften i Maihaugsalen på Norsk litteraturfestival på Lillehammer torsdag 30. mai klokken 19.00.

- Litteraturen må romme stemmer og fortellinger vi kan kjenne oss igjen i og lære noe nytt om oss selv, og det vi ikke kan kjenne oss igjen og lære noe nytt om andre. Da må det være større rom for bøker som handler om vanlige folks liv og erfaringer. LO vil med litteraturprisen løfte bøker som rommer arbeiderklassens fortellinger, sier LOs førstesekretær Julie Lødrup.

Litteraturprisen ble sist delt ut i 2022 og gikk til Gulraiz Sharif for boka «Hør her’a»

Følgende bøker er nominert:

  • "Kniven i ilden" av Ingeborg Arvola
  • "Slemme jenter" av Monica Goksøyr
  • "Xiania" av Lotta Elstad

Mer om bøkene:

Kniven i ilden av Ingeborg Arvola forteller levende om finnene som innvandret til Finnmark. Gjennom hovedpersonen Brita Caisa, som legger ut på ferden med de to sønnene sine, blir vi kjent med naturens makt, dagenes slit, og kraftfulle mennesker som finner glede i hverandre og naturen. Romanen skriver medrivende om fellesskap, om å klare seg sammen og om kampen for å skape seg det livet man selv ønsker.

Slemme jenter av Monica Goksøyrs noveller tar oss med til thairestauranter på små steder, og beretninger om seksuell trakassering og maktulikhet i arbeidslivet. Novellene viser hvor prisgitt man er sjefens nåde, en arbeidsplass der mål- og resultatstyring er kommet ut av kontroll, og den grenseoverskridende atferden til en anerkjent mann. På en poetisk måte skildrer forfatteren hvordan menneskelige følelser og drivkrefter virker mellom samfunnets formelle og uformelle maktstrukturer.

Xiania av Lotta Elstad skildrer metropolen Kristiania på 1920-tallet så livaktig at man nærmest kjenner lukten fra dotømmerstreiken og smaken av smuglerspriten. Det er en røverroman med et fargerikt persongalleri, høyt tempo, humor og skarpe skildringer av fyll, tiltaksløshet og feilslått forelskelse. Samtidig er romanen dypt politisk og gjennom hovedpersonen får vi oppleve abortkamp, byens klasseforskjeller og politisk organisering på tvers av landegrensene.

Om LOs litteraturpris 

LOs litteraturpris skal fremme norsk arbeiderlitteratur, og deles ut annethvert år.

Prisen skal øke statusen til arbeiderlitteraturen og løfte frem arbeidsfolks fortellinger. Prisen skal løfte og synliggjøre arbeiderlitteraturen, og bidra til at arbeiderlitteratur er en hedersbetegnelse.

Prisen tildeles på bakgrunn av skriftlige verk som utmerker seg ved å gi økt forståelse og innsikt i liv levd i arbeiderklassen, gjennom god formidling og høy litterær kvalitet. Det kan være roman, noveller, poesi, dramatikk eller andre sjangre. Prisen kan både tildeles for et konkret verk, og for et varig arbeid.

Prisen er på 100 000,- kroner.

Alle LOs og forbundenes organer kan fremme forslag på kandidater til prisen. Juryen kan også selv foreslå kandidater.

Forslagene behandles av en jury som består av fem personer og LOs sekretariat tildeler litteraturprisen. 

Kontakt