LO-konvoi til Ukraina

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Hele LO-delegasjonen holder banner i Ukraina. Foto.
Hele LO-konvoien samlet i Lviv. Foto: Leif Martin Kirknes

LO-konvoi til Ukraina

– Vi har en plikt og en interesse i å støtte ukrainernes kamp for frihet, sier Peggy Hessen Følsvik. Sammen med tre forbundsledere har LO-lederen nylig kommet tilbake fra et helt spesielt oppdrag i Ukraina.

Internasjonalt

I løpet av fire dager i mai gjennomførte LO-leder Peggy Hessen Følsvik og tre forbundsledere en felles konvoi med organisasjonen Fritt Ukraina. Konvoiens oppdrag var blant annet å levere droner, medisinsk og elektronisk utstyr til de kjempende ved fronten, samt seks biler og en buss.

– De skal finne barna, frakte dem til den ukrainske grensen, hvor bussen skal ta dem hjem igjen til sine familier

– Jeg er stolt over det samarbeidet vi i LO har med Fritt Ukraina. Dette er internasjonal solidaritet i praksis, sier Peggy Hessen Følsvik og legger til:

– Russlands krig mot Ukraina er en krig mot demokratiet. En krig mot frihet, folkestyre og selvbestemmelse. En krig mot arbeiderbevegelsens verdier. Derfor står vi i LO sammen om solidariteten med Ukraina. Foruten LO-leder Peggy Hessen Følsvik bestod konvoien av forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet, forbundsleder Mette Nord i Fagforbundet og forbundsleder Anne Berit Aker Hansen i Norsk nærings- og nytelsesforbund. Frivillige fra organisasjonen Fritt Ukraina, samt stortingsrepresentant Trine Lise Sundnes deltok også i den felles konvoien, som LO og Fritt Ukraina samarbeidet om.

Les også: Ukraina: – En fagbevegelse i krig trenger all vår støtte

«Operasjon barnebuss»

Bussen var ett av sju kjøretøyer som ble levert er en del av «Operasjon barnebuss». Dette er et felles prosjekt mellom Fellesforbundet og Fagforbundet. LO-leder Peggy Hessen Følsvik var en av sjåførene som fraktet bussen til Ukraina.

«Operasjon barnebuss»: Fellesforbundet og Fagforbundets felles buss overleveres til ass. ombudsmann Taras Podvirnyy. Foto: Leif Martin Kirknes.

– Bussen skal brukes av ukrainske spesialstyrker som skal operere inne i Russland og i russisk okkuperte områder i Ukraina. De skal finne barna, frakte dem til den ukrainske grensen, hvor bussen skal ta dem hjem igjen til sine familier, sier LO-lederen.

Forbundslederne Jørn Eggum og Mette Nord kunne personlig overlevere bussen til Ukrainas assisterende ombudsmann, Taras Podvirnyy.

Han sier at det nå er registrert 19 546 savnede barn som de gjennom kartlegging har kommet til at er kidnappet over til Russland eller ukrainske områder okkupert av russerne.

– Vi har foreløpig klart å hente tilbake 388 barn, sier Taras Podvirnyy. 

Les mer om Fellesforbundets og Fagforbundets «Operasjon barnebuss»: Denne «norske» minibussen skal redde barn fra Putin (FriFagbevegelse).

Norske nærings- og nytelsemidler til fronten

Forbundsleder Anne Berit Aker Hanssen i NNN sørger for at de kjempende ved fronten i Ukraina får leveranser av både medisinsk utstyr og norske nærings- og nytelsesmidler.

Forbundsleder Anne Berit Aker Hansen i NNN var også en del av konvoien. I tillegg til å anskaffe viktig medisinsk utsyr, hadde hun på vegne av NNN sørget for oppakning i alle bilene, som inneholdt populære norske nærings- og nytelsesmidler.