Kampen fortsetter

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
LO Østfolds regionleder Ulf Lervik flankert av ungdomssekretær Ümmü Aylin Çukurova (t.v.) og organisasjonsarbeider Kristine Fulsebakke. – Vi trenger et så sterkt LO som mulig for å sikre rettigheter i arbeidslivet, understreker de.

Kampen fortsetter. Vi må aldri ta rettighetene våre for gitt!

I over 126 år har Landsorganisasjonen (LO) kjempet for sine medlemmers rettigheter i arbeidslivet. – Men den kampen er like aktuell i dag. Vi må aldri ta rettighetene våre for gitt, påpeker regionleder Ulf Lervik, ungdomssekretær Ümmü Aylin Çukurova og organisasjonsarbeider Kristine Fulsebakke hos LO Østfold.

LO og NHO har i skrivende stund akkurat blitt enige i årets lønnsoppgjør og unngår dermed streik. Partene har blitt enige om et resultat som gir 5 kroner i generelt tillegg til alle. I tillegg blir det et lavlønnstillegg på 2 kroner og et tillegg på ytterligere 2 kroner til ytterligere fem overenskomster. Det sikrer god vekst i kjøpekraften for LOs medlemmer - og aller mest til de lavlønte. 

– Vi er stolte av å kunne være en del av en organisasjon som både tar ansvar og som tør å sette krav selv i krevende tider. Dette lønnsoppgjøret gir våre medlemmer økt kjøpekraft. Det hadde vi ikke fått til uten et sterkt LO, sier Ulf Lervik. 

Ulf har fartstid på det lokale LO-kontoret siden 1999, da han ble hentet inn for å lede en lærlingaksjon. Kort tid etter ble han tilbudt jobben som kontorets ungdomssekretær. På forsommeren 2004 overtok han roret for «rørsla» i Østfold etter Rolf-Thore Hildebrandt, og har siden seilt skuta med stø kurs. 

Serviceorgan og kamporganisasjon

LOs viktigste oppgave er å sikre medlemmene trygge og rettferdige lønns- og arbeidsvilkår, som også speiler aktivitetene på regionskontoret. 

– Vi jobber på mange fronter. En av hovedoppgavene i den utadrettede virksomheten er å jobbe fagligpolitisk for å skape flere trygge og inkluderende arbeidsplasser i Østfold. På den måten påvirker vi til å gi arbeidstakerne best mulig forutsetninger for et godt liv. 

– I tillegg skal vi styrke LOs organisering, rekruttere – og utvikle tillitsvalgte, spre informasjon gjennom våre utvalg og råd, samt drive medlemspleie og service. 

Gode forutsetninger 

Nettopp å inkludere de svakeste i samfunnet i arbeidslivet, har alltid vært høyt prioritert gjennom de grunnleggende fanebærerne «felleskap», «samhandling» og «solidaritet». 

– Å kunne ha en jobb å gå til betyr enormt mye. Ikke bare inntektsmessig, men også psykososialt. Derfor har vi veldig fokus på at de som står utenfor arbeidslivet skal få en vei inn. 

Det betinger naturligvis at også arbeidsgiverne åpner portene, og Lervik mener forutsetningene i Østfold er gunstige for at det skal skje. 

– Vi har en stolt arbeiderhistorie og industrikultur i dette fylket, hvor det alltid har vært en selvfølge å rekke ut en hånd til de som trenger den som mest for å kunne reise seg. Selv om industrien nå er blitt profesjonalisert og digitalisert og ofte en del av større konserner, føler jeg at det fortsatt er vilje til å se menneskene bak vitnemålene. Så må vi jobbe for at enda flere skal se verdien i det. 

Kampen fortsetter

Det er i år 90 år siden Hovedavtalen mellom LO og NHO ble inngått for første gang. Den regulerer spillereglene i arbeidslivet, inkludert rett til fagorganisering, forhandlinger, konflikthåndtering og samarbeid mellom partene. Den fornyes hvert fjerde år. 

– De rettighetene vi har opparbeidet gjennom alle år har ikke kommet gratis, og det er ikke gitt at vi får beholde dem. Derfor må vi hele tiden gjenta budskapet og fortsette kampen. Arbeidslivet er hele tiden i endring, med alle nye krav og forventninger det drar med seg. Den beste måten å sikre et fortsatt rettferdig og godt arbeidsliv, er gjennom et sterkt LO. 

- Bli med på laget du også! 

 

-------- 

41 år med sommerpatruljen

Snart er LOs sommerpatrulje på veien igjen!

LO Østfold var først i landet med å etablere LOs sommerpatrulje. I år er de på veiene for 41. året på rad for å besøke ungdommer med sommerjobber. – LO er for alle, og ungdommer er et viktig fokusområde for oss, forteller ungdomssekretær Ümmü Aylin Çukurova. 

Hensikten med LOs sommerpatrulje er å informere ungdommer om pliktene og rettighetene i arbeidslivet, organisere flere ungdommer i et LO-forbund, og hjelpe ungdommer som har utfordringer i jobben sin.

Avdekker årlig mange avvik

– Vi avdekker hvert år at mange unge har ikke fått tilstrekkelig informasjon og opplæring. Noen har heller ikke fått arbeidskontrakt. Når du er ung og glad for at du har fått din første sommerjobb, er det ikke alltid like enkelt å ta opp arbeidsrelaterte spørsmål med sjefen, sier Ümmü.

Avvikene forsøker de å løse på lavest mulig nivå; det vil si at de tar det opp med lederne der og da.

­ – Det kan dreie seg om at de ikke er informert om kameraovervåking, hvem som er verneombud etc. Er det snakk om grov utnyttelse av sommervikarene, varsler vi videre oppover i organisasjonen.

 

Lærlinger og studenter

Også lærlinger og studenter er viktige målgrupper for LOs ungdomsarbeid, med jevnlige kampanjer og stunts.

– Vi er nå i gang med å etablere LO Student i Østfold, både for å skape økt aktivitetstilbud sosiale fellesskap på fylkets studiesteder og tilgang til den tryggheten og alle fordelene du får ved  å være LO-medlem. Det er over 244 000 medlemmer under 35 år, og det gjør LO til en av de viktigste stemmene for unge i samfunnsdebatten!

 

------

 

Fakta LO:

* Norges største lønnstakerorganisasjon med over en million medlemmer, hvorav 60.000 har tilhørighet i Østfold

* Spiller en sentral rolle i den norske modellen for trepartssamarbeid mellom arbeidsgivere, arbeidstakere og myndighetene

* Består av 23 tilsluttede fagforbund.

* Organiserer ca. 60 000 tillitsvalgte

* Medlemmer får tilgang til en rekke rabatter gjennom LO Favør.

* Regionen Østfold består av fem lokalorganisasjoner som dekker ulike geografiske områder

 

Saken er fra Magasinet: Næringsliv Østfold nr. 2 2025