Kongress 2025

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Kongress 2025 - Agder på talerstolen

Agder har vært godt representert på LO-kongressen denne uken. Her følger en oversikt over hvilke saker de har fremmet.

Vidar Andersen, Fellesforbundet

Sykelønnsordningen 

 

–Mål nr. 1 i den norske modellen er arbeid til alle. Arbeid å gå til og en lønn å leve av. Derfor er vi nødt til å gjøre noe med at arbeidsgivere bestrider sykemeldinger slik de gjør i dag. Arbeidsgiver trenger ikke å dokumentere hvorfor de bestrider sykemeldingene, det eneste de trenger å si er at de mener arbeidstaker kan være i jobb. I Agder er det ca. 10-12 mnd. behandlingstid hvis arbeidstaker klager til NAV. Dette er tid hvor arbeidsgiver går uten lønn.

 

Roy Gyberg, Fagforbundet

Avtalefestet pensjon

 

–Dagens ordning ekskluderer om lag 70 prosent av de som i dag er med på å finansiere ordningen. For de 70 prosentene får utbetalt kroner null. Sånn kan vi ikke ha det. Dette må gjøres noe med, kamerater. I dag er dette en ekskluderende pensjonsordning, og det går oftest utover de lavtlønnede.

 

Sigurd Tobiassen, Fellesforbundet

Sliterordningen og AFP

 

-Sliterordningen nå tillater at man kan gå av to år før tiden. Dette er ikke nok. Den grensen må heves.

AFP er ikke perfekt, men hva er alternativet? Behold dages AFP, men tett flere hull. Det er det beste alternativet vi har i dag.

 

Kine Lorentzen, Fagforbundet

Arbeidsklær

 

–På vegne av LO Agder vil jeg belyse et punkt, nemlig arbeidstøy. LO Agder fremmet et forslag som ikke ble tiltrådt. Sekretariatet har inkludert det i handlingsprogrammet. Vi må ta vare på de som tar vare på oss andre i samfunnet. Helsearbeidere, renholdere, må ha arbeidsklær så de ikke fryser når de er ute på arbeid. Det handler om likestilling, da det ofte er i kvinnedominerte yrker at arbeidsklærne er for dårlige.

 

Jon Espen Syversen, Fagforbundet

Ønsker å støtte forslag fra NAF. Statlig finansieringsløsning knyttet til kommunens vann- og avløpssektor. 

 

–Omfattende vedlikehold må gjennomføres i vann- og avløpssektoren. En tredjedel av rent vann forsvinner ut av dårlige rør før de når innbyggerne. Investeringer er nødvendige for å sikre rent drikkevann, og møte klimautfordringer og befolkningsvekst. Vann- og avløpsgebyrene i kommunene økes stadig, årlig mellom 15-20 prosent. Det er forventet at det fra 2023 til 2027 vil øke opp til 60 prosent. Kommuner blir stadig pålagt strengere krav og høyere utgifter, som igjen går utover kommuneøkonomien og oss innbyggere.

 

Eva Scharpf, HK

Sykelønnsordningen

 

–Det er ikke lengre nok med legens ord på at du er syk, når arbeidsgivere bestrider sykemeldingen. Da er det deg mot systemet. Det er personlig i en sårbar fase. Du er syk, sliten, og istedenfor støtte må du kjempe. Og hva med relasjon med arbeidsgiver når de bestrider istedenfor å spørre hvordan de kan tilrettelegge for deg? Det er belastende og fører til skam, stress, og i verste fall økonomisk ruin. Utrygghet gjør deg redd. Velferd er bygget på tillit og solidaritet. Felleskap skal gi hverandre det vi trenger.

 

Caroline Wilson Iglebæk, Fellesforbundet

Bolig

 

–Boligmarkedet er blitt tøffere og prisene er blitt høyere. Vi står igjen med færre verktøy i verktøykassa. BSU er et av de få vi har igjen. Vi ønsker også å eie vårt eget hjem. Boligprisene har løpt ifra oss, mens BSU bare er blitt dårligere. Det er ikke alle som har foreldre som kan hjelpe de inn på boligmarkedet. Veien til bolig handler om trygghet, rettferdighet og fremtid. Våre unge medlemmer skal kunne eie sitt eget hjem. Vi ber om en ordning der en BSU er gunstig for de unge. Gjennom arbeid og innsats skal vi kunne spare, ikke gjennom arv, det er det som er rettferdig. Vi må sikre gode spareordninger gjennom BSU for ungdom.

 

Torfinn Håverstad, Norsk jernbaneforbund

Bedre kompensasjonsordninger for jernbanen

 

–Vi må bygge beredskap, også gjennom jernbanen. Vi må ha godsselskap som klarer jobben. Selskapene sliter økonomisk og taper penger. Stengte baner gir trøbbel. Iløpet av 2024 var det kun ti hele uker med normale drift på jernbanenettet. De får kun småpenger i kompensasjon, mens de må dekke løpende utgifter mens togene står. Det er ikke bærekraftig. Det handler om mer enn beredskap, det handler også om trafikkavvikling, miljø, og trafikksikkerhet.  

 

Cay Nordhaug, Styrke

Rettferdig strømpolitikk for industrien 

 

–Styrke var det eneste forbundet i LO-familien som gikk imot kabler mot Tyskland og England. Og vi fikk på plass Co2 kompensasjon. Når krigen brøyt ut fikk vi kjenne på konsekvensene av kablene mot Europa. Heldigvis står ikke Styrke alene i kampen lengre. Vi skal fortsette å kjempe på for industrien. Vi må ha mer kraft og mer kraft som skaper verdier og arbeidsplass i Norge. Norsk industri i en travel tid er viktigere enn noen gang.

Rikelig tilgang på timelig kraft har vært industriens viktigste byggestein helt siden det startet for over 100 år siden. Sånn må det fortsette å være i fremtiden.

 

Bjørn Gottschlich, Fellesforbundet

Olje- og gass

 

–Forlik om oljepolitikken på forrige kongress? Ingen fikk alt, men alle fikk noe. Vi fikk en politikk vi kunne stå sammen om, og den er viktig for medlemmer i hele landet. Fakta er viktig; petroleumsvirksomheten sysselsetter 160 000 mennesker, i tillegg rundt 40 000 arbeidsplasser i eksport forhindret med dette. Dette er tall vi ikke kan overse. Våre medlemmer rammes først om næringen svekkes. Olje- og gass er pådriver innen havvind. Vi kan ikke avvikle før vi har utviklet. En sluttdato fjerner ikke utslippene, den flytter dem.

 

Anne Svendsvoll, HK

Søndag som hviledag

 

–Søndagen som fridag er unntaket i ferd med å bli regelen. Forsvare annerledesdagen. Skal det virkelig være et unntak å ha fri på søndager? Loven om helligdagsfred krever at butikker holder stengt på søndager. Unntak kan gis, som i turisme. 1 av 3 kommuner er i dag unntatt denne helligdagsfreden. Presset om å gjøre søndag om til en vanlig hverdag er stor. Søndag som en kollektiv fridag er i spill. Vi risikerer at unntak blir hovedregelen, og at søndagen blir til hverdag.

 

Christian Justnes, Fellesforbundet

Bygg- og anleggsbransjen under press

 

–Den norske bygg- og anleggsbransjen er den største lærlingbransjen i Norge, med nærmere 800 milliarder i omsetning. Importert inflasjon gav rentehevinger. Dette svir for vanlige folk. Bygg- og anlegg har tatt hele støyten med å kjøle ned norsk økonomi. Boliginvesteringer har falt med 35 prosent, og det vises ingen tegn til motkonjunktur-politikk. 15 000 ansatte er borte som et resultat av dette. Noen har gått til andre bransjer, andre har gått til ledighet. Dette skyldes delvis et uforholdsmessig strengt permitteringsregelverk. Motstand fra LO kan vi bare spekulere i. Uansett, bransjen mister kompetanse og kapasitet. Presset på priser vil øke, og press på innleieregelverket vil øke. Dette gir press på lønns- og arbeidsvilkår.

 

 

Kontakt