Landsorganisasjonen i Norge

Fagopplæring
Caroline Wilson Iglebeæk, lærling i kokkefaget og Stian Tungland, lærlingeveileder og daglig leder ved Bølgen og Moi Kristiansand samtaler med Terje Svabø om livet i læra på Arendalsuka. Foto: Ida Viksveen Larsen

Vi må utdanne egne fagarbeidere

- Hvis man skal få de beste fagarbeiderne må man utdanne de selv. Da må man ta inn egne lærlinger, sa Stian Tungland, lærlingeveileder og daglig leder ved Bølgen og Moi Kristiansand. Tirsdag kveld var det duket for LOs store kompetansearrangement under Arendalsuka.

Caroline Wilson Iglebeæk, lærling i kokkefaget og Stian Tungland, lærlingeveileder og daglig leder ved Bølgen og Moi Kristiansand samtalte med Terje Svabø om livet i læra. Hvorfor skal unge velge yrkesfag? Hva kreves av en lærling? Hvordan er egentlig hverdagen i læra? Det var noen av spørsmålene som ble stilt.

- Jeg valgte kokkefaget fordi jeg tenkte hva jeg kan jeg få jobb innenfor i framtiden. Folk trenger jo mat!, sa Caroline Wilson Iglebeæk til latter fra salen.

Caroline er regjerende sørlandsmester i kokkefaget, så hun er ikke fremmed for yrkesfagskonkuranser og fortalte med entusiasme om den erfaringen.

I tillegg til å være tillitsvalgt for lærlingene ved Opplæringskontoret for Resepsjon, Restaurant- og matfag i Agder, så er Caroline medlem i Opplæringsnemda i Vest-Agder. Stian Tungland er styremedlem ved samme opplæringskontor. Innen yrkesfagsuniverset er det mange roller og verv som skal fylles.

På spørsmålet om hun var forberedt på livet i læra svarte Caroline ærlig:

- Ikke så godt som jeg kunne vært. Jeg skulle gjerne vært bedre kjent med bransjen på forhånd, men jeg trives veldig godt. Det er gøy å gå på jobb!

- Det er stor forskjell på hvor godt forberedte lærlingene er på et liv i læra. Uansett så må vi komme tidlig inn og veilede godt, sa Stian Tungeland.

2018 er Yrkesfagenes år og kampanjen skal øke innsikt om yrkesfag og arbeidsliv hos målgruppene, øke unges interesse for yrkesfaglige utdanningsvalg, øke antall lærebedrifter og læreplasser. Les mer om Yrkesfagenes år på www.yrkesfag.no.

 

Flere aktuelle saker

Se alle artikler