Vil fortsette å bekjempe lavlønn

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Portrettfoto av Roger Heimli.
Foto: Trond Isaksen/LO Rapporten viser også at det lønner seg å være organisert, flere løftes ut av lavlønnsfella med å være organisert, sier Roger Heimli.

Vil fortsette å bekjempe lavlønn

En tredel i privat sektor er lavlønte, og andelen øker, viser en ny Fafo-rapport. - Dette er en illevarslende utvikling som vi har fryktet. Vi vil kjempe for å motvirke det, sier nestleder Roger Heimli.

31,6 prosent av ansatte i privat sektor regnes som lavtlønte, ifølge en rapport fra forskningsstiftelsen Fafo. Det er både flere, og en høyere andel enn før.

Andelen har særlig økt innen bygg og servering.

Rapporten «Hvem er de lavtlønte?» er finansiert av LO.

I 2018 var det drøyt 600 000 personer som tjente under 85 prosent av en industriarbeiderlønn.

Lavlønn øker mest blant uorganiserte

Nestleder i LO Roger Heimli er bekymret over den store veksten av lavlønte særlig i byggebransjen og i hotell- og restaurantbransjen.

– Det viser seg at der utviklingen er mest bekymringsfull, er der det er dårlig tariffdekning. I områder der det er vanskelig å verve medlemmer og få på plass tariffavtaler, ser vi denne utviklingen, sier Heimli.

Det er tjenesteytende deler av privat sektor, hvor det er lav organiseringsgrad, som har vokst mest i 10-årsperioden Fafo har kartlagt.

Dette er en sektor med voksende andel lavtlønte, hvor det også er mange arbeidsinnvandrere.

– Vi må fortsette med å organisere medlemmer og kjempe frem tariffavtaler. Vi har i alle våre tariffoppgjør krav om lavlønnstillegg. Hadde det ikke vært for lavlønnstilleggene, som vi har stått hardt på for å få gjennom over tid, så hadde ulikhetene økt enda mer, sier LO-nestleder Heimli.

Les mer om hvordan lavlønnstillegg motvirker ulikhet her.

Lønner seg mer å være organisert

Heimli synes det er oppløftende at den ferske Fafo-rapporten også viser at det lønner seg å være organisert.

- Et av de sentrale funnene viser at flere bokstavelig talt løftes slik ut av lavlønnsfella, sier Heimli.

I bedrifter uten tariffavtale økte andelen lavlønnsjobber med 8 prosentpoeng fra 2008 til 2018, mens andelen gikk ned med 4 prosentpoeng i bedriftene med tariffavtale, viser Fafo-rapporten.

Kontakt

Pressetelefon

Vår pressevakt treffes på telefon og er døgnbemannet for presse

Telefon: 23 06 18 00

Epost: presse@lo.no

Kontakt