Pensjonstyveri

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Eldre kvinne legger en pengeseddel inn i en lommebok. Foto.
Ulrich Niehoff/imageBROKER/NTB Scanpix Pensjonistene har fått svekket kjøpekraften flere år på rad på grunn av regjeringens underregulering. Det er helt uakseptabelt, sier Julie Lødrup, 1. sekretær i LO.

- Svært skuffende at regjeringen lar pensjonstyveriet fortsette

I dag ble kjent at pensjonistene nok en gang ligger an til redusert kjøpekraft. – Helt uakseptabelt, sier Julie Lødrup.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) la onsdag fram resultatet av årets trygdeoppgjør, som omfatter én million trygdemottakere og pensjonister.

Pensjonistene ser ut til å få redusert sin kjøpekraft for femte gang på de seks siste årene.

Svekket kjøpekraft

- Det er skuffende at regjeringen lar dette pensjonstyveriet fortsette. Pensjonistene har fått svekket kjøpekraften flere år på rad på grunn av regjeringens gjentakende underregulering på 0,75 prosent. Det er helt uakseptabelt, sier Lødrup.

I årene 2015 til 2018 opplevde pensjonistene reallønnsnedgang, mens de i fjor fikk noe økt kjøpekraft.

For hver pensjonist er tapet i alderspensjon i gjennomsnitt 9000 kroner siden Erna Solbergs regjering tok over, ifølge beregninger Unio har gjort: https://www.unio.no/2020/09/01/pensjonstyveriet-fortsetter-taper-125-milliarder-kroner-i-arets-forhandlinger/

Pensjonsberegningen må endres

Regjeringen har bedt et nyoppnevnte pensjonsutvalg om å evaluere pensjonsreformen. 

- Regjeringen skyver nok en gang utvalgsarbeid foran seg i stedet for å rydde opp i pensjonistenes økonomi nå. Det er meningsløst. Regjeringen har alle muligheter til å følge opp LO, Unio og FFOs forslag om å regulere med et gjennomsnitt av pris- og lønnsvekst allerede i år. 

Her kan du lese hvordan LO mener pensjonen bør beregnes.

Kontakt