LO slår ring om NAV-ansatte

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: Erlend Angelo/LO - Vi skal ha et arbeidsmiljø fritt for vold og trusler, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LO slår ring om NAV-ansatte

- Vi ser svært alvorlig på at NAV-ansatte opplever vold, trusler og trakassering på jobb. Myndighetene må ta kraftigere grep for å stanse dette, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LO-lederen er rystet over det tragiske drapet og drapsforsøket på NAV Årstad i Bergen.

- Våre tanker og dype medfølelse går til de pårørende og alle som er berørt, sier Hessen Følsvik.

Onsdag måtte NAV-kontoret på Alna i Oslo stenges etter trusler. I Skien måtte politiet ut for å få kontroll over en aggressiv mann utenfor et NAV-kontor tirsdag.  

En Fafo rapport fra 2019 viser at nesten 4 av 10 FO-organiserte NAV-ansatte opplevde vold eller trusler på jobb det siste året. Det er langt høyere enn snittet i den øvrige arbeidende befolkningen, hvor rundt 7 prosent opplevde tilsvarende i samme periode.

- Vold og trusler har heldigvis en betydelig nedgang de siste årene, men det er nedslående at såpass mange fortsatt opplever dette. Det burde være en selvfølge at alle skal føle seg trygge på arbeidsplassen sin, sier Hessen Følsvik.

I LO-familien er det NTL, Fellesorganisasjonen (FO) og Fagforbundet som organiserer ansatte i NAV. FO organiserer hovedsakelig kommunalt ansatte, mens NTL organiserer de statlig ansatte.

– Hver dag står de opp for tryggheten til mennesker å sårbare situasjoner. Denne saken viser bare hvilken sårbar situasjon de selv jobber i og at det nå er vår tur til å stå opp for deres trygghet, sier forbundsleder i FO, Mimmi Kvisvik.

Foto: Fellesorganisasjonen (FO)

– Debatten i kjølvannet av denne saken kan ikke bare handle om metalldetektorer, pleksiglass og vektere. Vi er sosialarbeidere og trenger at velferdsstaten fungerer. Både for de som trenger den, og dem som jobber i den. Trygge tjenester trenger politisk handling. Det gode samfunnet kommer ikke av seg selv, sier Kvisvik.

Landsstyret i Fagforbundet vedtok denne uka en støtteerklæring til ansatte i NAV.

- Arbeidet med sikkerheten for de ansatte er kommet langt siden det tragiske drapet på Nav Grorud i Oslo i 2013, men dette arbeidet er ikke i mål, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet.

- NAV er en arbeidsplass hvor tusenvis av dyktige fagfolk hver dag går på jobb for å hjelpe noen andre. Vi kan ikke godta at ansatte som utøver arbeid på vegne av fellesskapet blir utsatt for vold på jobb, sier Nord.

- Jeg og hele LO-familien står helhjertet bak de NAV-ansatte i å kreve at myndighetene tar kraftigere grep for å sikre et arbeidsmiljø fritt for vold og trusler, sier Hessen Følsvik.