Arbeiderbevegelsens 22. juli-seminar - Utøya

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Arbeiderbevegelsens 22. juli-seminar - Utøya

26. januar 2001 ble 15 år gamle Benjamin Hermansen drept av nynazister. På grunn av Benjamins hudfarge mente de at han måtte dø.

22. juli 2011 ble 77 mennesker drept da en høyreekstrem terrorist bombet regjeringskvartalet og skjøt ungdommer på AUFs sommerleir. De trodde på et mangfoldig samfunn. Det måtte de dø for.

10. august 2019 klarte to menn å overmanne en høyreekstrem terrorist i Al-noor moskeen i Bærum. Før angrepet hadde han drept søsteren sin, i det han kalte et nødvendig angrep. Johanne måtte dø fordi hun ikke var norsk nok.

Vi ser trusselen fra ytre høyre forsterke seg. Rasismen sprer seg i det norske samfunnet. Hatblogger får stadig flere tilhengere og statsstøtte. Vi vet at disse ordene kan lede til handling.

Hvordan kan vi som politisk parti og bevegelse møte dette hatet? I dette seminaret skal vi lære om hatet som dreper. Vi skal snakke om de erfaringene vi har tatt med oss fra 22. juli og hvilke politiske svar vi skal møte høyreekstremisme og rasisme med.

Tiden er inne for å heve stemmen, slik vi lovet hverandre i 2011.

Arrangementet strømmes fra Arbeiderpartiets YouTube-kanal

Program

18.00 - Åpning ved Astrid Willa Eide Hoem, leder av AUF
18.10 - Markering av 20 år siden drapet på Benjamin Hermansen ved Tonje Brenna, fylkesrådsleder i Viken
18.15 - Arbeiderpartihatet ved Terje Emberland, seniorforsker ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter
18.35 - Fascisme på internett ved Cathrine Thorleifsson, forsker ved Senter for ekstremismeforskning
18.55 - Panelsamtale med Jonas Gahr Støre, Hans-Christian Gabrielsen og Astrid Willa Eide Hoem
19.25 - Avslutning ved Kjersti Stenseng, partisekretær 

 

Kalender