Stinn brakke på seminar om arbeidslivskriminalitet i Arendal

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Stinn brakke på seminar om arbeidslivskriminalitet i Arendal

Denne uka er vi tilstede på Arendalsuka, iallfall noen dager, og mandag arrangerte vi seminar sammen med NHO Viken Oslo og LO Viken. Der satt vi dagsorden på følgende tema: Svart økonomi og arbeidskriminalitet, et ran fra fellesskapet som setter den norske modellen i fare.

-Du trenger ikke sekser i matte for å skjønne at alt ikke er på stell når timelønnen som faktureres for malerarbeid er 260 kroner timen når det også skal påregnes moms og arbeidsgiveravgift, sier administrerende direktør i Betonmast Boligbygg AS, Frode Antonsen

Temaet var svart arbeid og byggebransje, fagbevegelse, politi, presse og sentrale politikere dukket opp på NHO Viken Oslo og LO i Vikens arrangement under Arendalsuka.

- Et svært viktig arrangement, sier Buskerud Aps Martin Kollberg.

-Samfunnet taper 28 milliarder kroner er på svart arbeid hvert år. Hvem rammes? Arbeidstakere, bedrifter og samfunnet, sier regiondirektør i NHO Viken Oslo Nina Solli.

- Noe må gjøres, vi har ikke råd til at dette skal fortsette! understreker Solli.

- Jeg har vært i byggenæringen siden 1971. Dette er ikke noe nytt, men hvilke aktører vi konkurrerer med har endret seg. Vi har fått inn tung kriminalitet, sier Frank Ivar Andersen leder i Byggmesterforbundet.

Andersen understreker at han støtter EØS-avtalen, men han ser at mange arbeidstakerne fra Øst-Europa utnyttes grovt.

-Det nye er at man ikke driver helt svart eller helt hvitt, men litt begge deler. Det er lett å oppdage disse for de som vil, hvis man for eksempel sjekker Proff.no, mener Andersen.

- Vi burde fokusert mer på å få has på ulovligheten i disse bedriftene framfor å snakke så mye om formueskatten, mener Andersen.

-Det er alvor nå: Organisasjonene utfordres. Arbeidskrim setter den norske modellen i fare, avsluttet Andersen.

Look to Drammen

-Mye av arbeidet mot arbeidskrim begynner med noe så enkelt som identitetskontroll på byggeplassen. Vi har verktøyene, vi i politiet kan også drive opplæring dersom det er ønskelig, sier politiets næringslivskontakt i Øst Politidistrikt, Jan Kevin Bruvoll.

-Drammen kommune kjøper inn for 1,5 milliarder kroner i året. For kommunen er det derfor svært viktig å kontrollere kontraktene sine. Kommunen hadde i 2017 elleve kontroller og fant avvik i ni av disse. Kontrollene fungerer: Tallene for 2018 og 2019 er langt bedre, sier Morten Deol som er innkjøpssjef i Drammen kommune.

-Kommunen har innført nye rutiner og bedriftene som ikke følger loven blir møtt med sanksjoner. Vi har fokus kontroll og krav til lærlinger og faglærte, sier Deol.

-Vi ønsker at alle kommunene i Viken skal følge Drammens eksempel, sier Solli.

Samarbeid, tilsyn og veileder

-Jeg kan hver eneste dag se om kontroll og identitet følges opp gjennom HMS-reg. Det blir brukt på byggeplassene av alle de store entreprenørene. Dette kan gjerne kommune kreve ved kontraktinngåelse, sier administrerende direktør i Betonmast Frode Antonsen.

- Jeg kjørte opp Bygdøy allè før påske og så hele seks stillaser. Bare på et av de sto det hvilken entreprenør som drev arbeidet. Arbeidstilsynet kunne kontrollert langt bedre, mener Antonsen.

- Jeg tror ikke arbeidskrim vil ta slutt selv om Arbeidstilsynet ansetter dobbelt så mange. Vi i fagbevegelsen og næringslivet kan samarbeide for å finne flere syndere, mener LOs distriktssekretær i Buskerud Jan Petter Gundersen.

-BNL har laget en god veileder for hvordan man finner svart arbeid. Den kan for eksempel kommunen bruke. Når en bedrift fakturerer en timelønn på 260 kroner for malerarbeid, så det være noe galt. Det skal ikke seks i matte for å finne ut det, mener Antonsen.