Hedret Einar Rangjord for fagbrev gjennom Café Hanco

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Hedret Einar Rangjord for fagbrev gjennom Café Hanco

LOs regionleder Ulf Lervik var på plass da Einar Rangjord ble hedret på Café Hanco for bestått fagprøve i institusjonskokkfaget. Café Hancos kokk Henrik Svensson og Einar Rangjord fristet med en rekke egenproduserte godbiter for de frammøtte på festen til ære for Einar.

Tekst og foto: Tom Helgesen, Totalmedia

Café Hanco er en alternativ opplæringsarena som gir den enkelte eleven mulighet til å finne ut hva han eller hun er god til og teste ut sitt talent. Her får de brynet seg på arbeidslivets spilleregler både gjennom å drive forretning, produsere og markedsføre en bedrift og kafé.

Elevene får et individuelt opplæringsløp tilpasset sitt eget potensial, og får være her mens de fullfører en utdanning. Enten innen restaurant- og matfag eller salg og service som kan gjennomføres fram til fagprøve på huset, eller andre fagområder som den videregående opplæringen tilbyr gjennom arbeidsutplassering hos eksterne bedrifter.


- Vi i LO heier på Café Hanco, og legger ofte veien innom både for en matbit og for å snakke med de unge. Det burde også næringslivsledere gjøre, sier regionleder Ulf Lervik. Her gratulerer han Einar Rangjord med fagbrev. Bak en like stolt Gunhild Rosnes, leder av kafeen.

Markerte bestått fagprøve
Nylig inviterte Café Hanco til fest for å feire at Einar Rangjord hadde bestått fagprøve i institusjonskokkfaget. Der var også LOs regionleder Ulf Lervik for å hedre unggutten. Ulf passer samtidig på å skryte av det arbeidet som gjøres i kafeen for å fange opp elever som står i fare for å droppe ut av videregående skole.

Men han påpeker samtidig at dette alene ikke monner med tanke på at det bare i skoleåret 2018/19  sluttet 400 personer på videregående skole i Østfold mellom 1. oktober og skoleårets slutt uten å ha begynt på et annet utdanningsprogram.

- Mange flere næringsdrivende burde tatt turen innom Café  Hanco. Her finner de flott ungdom som brenner etter å få en sjanse i næringslivet. Det er også hos næringslivslederne nøkkelen til å få flere av de som dropper ut av videregående skole ligger. Dessverre er det som regel bare CV-en som blir vurdert. Ikke mennesket. Har du da en CV med huller i, er du sjanseløs, sier han.

Fire års løp
Einar Rangjord forteller at han har brukt mange år på å ta seg gjennom utdanningsløpet, og er svært glad han fikk sjansen gjennom Café Hanco, som han ikke fikk i den ordinære skolen.

- Jeg hadde i utgangspunktet tenkt på et noe annen, men beslektet yrkesvalg enn institusjonskokkfaget. Men jeg slet med teoridelen og fikk ikke lærlingplass etter videregående.

Senere gjennomførte han to år via en arbeid og Inkluderingsbedrift og fikk kompetansebevis. Likevel manglet han ett fag for å kunne gå opp til fagbrevet.

- Jeg forsøkte å ta det på egen hånd, men det fungerte ikke.  Gjennom NAV og ble jeg anbefalt Café Hanco. Her har jeg møtt fantastiske mennesker som har hatt tro på meg og som har tilpasset opplegget og bakket meg opp hele veien, sier han.

Når Einar nå har fått fagbrevet, er han per definisjon arbeidsledig. Det håper han kun blir en kortvarig status.

- Jeg har fått signaler om at jeg kan få en liten stilling her på kafeen, men jeg må samtidig ut på arbeidsmarkedet og søke meg jobb. Det perfekte hadde vært om jeg hadde fått innpass på sentralkjøkken i Fredrikstad kommune, eventuelt i en bedriftskantine i en stor bedrift.

Café Hancos leder Gunhild Rosnes uttrykte også begeistring, stolthet og beundring for Einars vei fram til fagbrevet.

- Den bedriften som får tak i denne gutten er heldig. Det finnes ikke maken til pålitelig kar!


Vil du, så kan du! Team Hanco backer opp den enkelte elev for at han eller hun skal nå målene sine. Rosnes håper nå at Einar skal få seg en god jobb, og mener det ikke finnes en mer pålitelig kar enn han.