- Ønsker meg fire år i posisjon!

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

- Ønsker meg fire år i posisjon!

Elise Bjørnebekk-Waagen er stolt av det hun har fått til som stortingspolitiker gjennom drøye tre år. Hun har imidlertid et sterkt ønske for neste periode: - Jeg vil være i posisjon!

Elise er enstemmig innstilt til 2. plass av nominasjonskomiteen i Østfold Arbeiderparti, som etter alle solemerker å dømme vil gi henne fire nye år på Stortinget etter valget til høsten neste år. Den endelige lista blir vedtatt på partiets nominasjonsmøtet 21. november.

– Jeg er takknemlig for tilliten og veldig motivert, sier hun – og lover å fortsette å løfte fram viktige saker for Østfold.

- Men det ville vært mye enklere om vi hadde sittet i posisjon, legger hun til.

 

Mye å være stolt av

Sarpingen har vært et friskt pust på stortinget etter at hun fikk fast plass etter valget i 2017, og har vært flittig til å «plage» statsrådene med skriftlige spørsmål.  

- Når du sitter i opposisjon, er det sakene du får gjennomslag for som betyr mest. Og desto mer viktig er det å ta kampene.

Hun trekker frem gjennomslag i saker om innstramming av muligheten til å leie inn arbeidskraft, og ikke minst gjennomslagene i de første krisepakkene som sørget for at korona-regningen ikke ble veltet over på vanlige arbeidsfolk.

 

Mye å ta tak i

Samtidig påpeker hun at det er svært mye å ta tak i, og presenterer en hel liste med tiltak fra den sittende regjeringen som bidrar til større ulikheter i samfunnet. De rike blir rikere og enda flere faller under fattigdomsgrensen.

Et godt eksempel på akkurat det, er det at de fjernet feriepengetillegget av dagpengene. Arbeidssøkere som mottok dagpenger i mer enn åtte uker i løpet av et år, hadde tidligere rett til ferietillegg. Det fjernet Solberg-regjeringen med et pennestrøk i 2015.

Det betyr i klartekst at de som har vært ledig lengst i år, men som er i jobb igjen neste år, mister inntil 35.000 kroner i juni. 

- Det vil bli en stusselig sommer for mange med langt mindre feriepenger enn tidligere. Ikke bare har de mistet en del av lønnen i år, men blir dobbelt straffet. Også barna vil lide under det, ved at mange ikke vil ha mulighet til å delta på aktiviteter. Dermed blir de stående utenfor felleskapet. Det er en farlig trend jeg håper blir gjennomskuet av velgerne, sier 30-åringen, som har drevet aktiv politikk i halvparten av leveårene sine.

Etter to år som medlem i helse- og omsorgskomiteen, er det nå arbeids- og sosialkomiteen som gjelder for Elise. Hun er klar for en ny periode, og håper da å kunne representere posisjonen. – Jeg håper velgerne gjennomskuer den sittende regjeringen når de fatter vedtakene som en etter en bidrar til å øke forskjellene og skape mer utenforskap, sier hun, og håper LO-medlemmene bidrar til en kursendring.

 

God bagasje hjemmefra

Elise vokste opp med begge foreldrene og som den midterste av tre søsken på Hannestad i Sarpsborg, i et nabolag med masse lekekompiser og kort vei til skogen.

Med en far som jobbet på Borregaard og en mor som jobbet redusert mens barna var små, hadde de både til mat på bordet og tryggheten i et mammafang.

En god start på livet, minnes hun.

Selv om ikke foreldrene var politisk aktive, var de begge verdibevisste og takknemlige for de godene de kunne nyte i et velferdssamfunn – holdninger de overførte til egne barn. 

- Vi skal ikke mer enn én generasjon lenger tilbake før livet var helt annerledes. Min morfar vokste opp på et småbruk i Steigen i Nordland og var ikke gamle gutten før han måtte bidra på fisket framfor skolegang for å brødfø familien. Som ungdom flyttet han til byen, fikk fast jobb og organiserte seg, og kunne etter hvert bygge hus og stifte familie. Denne klassereisen handler om arbeiderbevegelsens historie, og som ligger i DNA-et vårt.

- En reise som ikke hadde vært mulig uten alle kampene som har vært utkjempet og vunnet underveis, resonnerer hun.

 

Høyt aktivitetsnivå

Elise har aldri vært kjent for å sitte mye rolig.  Energien brukte hun i oppveksten på ulike aktiviteter som kaninhopping, håndball, seiling og roing – inntil hun fant «sin» idrett i fotballen.

- Jeg hadde vel ikke det største talentet, men var glad i å løpe. Som regel slapp de meg løs på midtbanen, hvor jeg kunne bevege meg fritt.

 Da hun ga seg med fotballen som 18-åring, hadde politikken for lengst blitt en viktig del av livet hennes.

- Det kan jeg takke Emil Engeset (Høyre-politiker i Sarpsborg) for!

Akkurat det trenger en nærmere forklaring:

- Vi var naboer under oppveksten og gikk på samme skoler. Etter mange diskusjoner i klasserommet var det liten tvil om at vi ikke sto på samme sted politisk.

For å finne sin plass i det politiske terrenget, begynte hun å lese seg opp på de ulike partiene.

 

Inn i Sarpsborg AUF

- Jeg fant raskt ut at min egen ideologi matchet mest med Arbeiderpartiet sin, og som 16-åring troppet jeg uanmeldt opp på årsmøtet til Sarpsborg AUF.

Da hun gikk derfra, hadde hun fått sitt første styreverv!

- De klarte å overbevise meg om at jeg ikke behøvde ha noen erfaring for å kunne gjøre en god jobb i styret. Jeg har alltid hatt som vane – eller uvane - å si ja til utfordringer. «Det går», tenker jeg. Og det gjør jo som regel det!

Selv om hun fikk med seg en god dose selvtrygghet i bagasjen hjemmefra, betegner hun seg slett ikke som spesielt «frampå».

- Nei, jeg har aldri vært den som har rukket armen først i været.

- Men du var kanskje med i elevrådet på skolen?

- Ja, men aldri som leder!, sier hun og ler.

Og presiserer:

- Som politiker må du selvsagt jevnlig ta steget fram og opp på podiet om du skal få gjennomslag for saker, men for meg er det like viktig å kunne lene meg tilbake og lytte.

 

Inn på stortinget

Elise kan se tilbake på en kometkarriere i politikken, sin unge alder til tross. Hun gikk en god skole i AUF, hvor hun var engasjert både lokalt og på fylkesnivå. Hun satt også noen år som  sentralstyremedlem. Etter kommunevalget i 2015 ble hun løftet inn som utvalgsleder i Sarpsborg kommune.

Også LO har vært en viktig arena, understreker hun.

- I jobben som faglig ungdomssekretær i Østfold var jeg tett på tillitsvalgte, og jeg var med på en rekke prosjekter som bidro til å skape et bredt nettverk, som jeg har hatt – og har - stor nytte av.

Elise fikk en liten smak av rikspolitikk som vararepresentant nummer tre for Østfold i perioden 2013 – 2017, før hun ble plassert som kandidat nummer to på fylkeslista for perioden etter og kunne sette kursen mot Løvebakken som nybakt mor.

- Ja, jeg var høygravid da jeg ble nominert. I mars 2017 ble jeg mamma til Thea, og et halvt år senere sjekket jeg inn på Stortinget.

Ektemannen Fredrik møtte hun første gang under et årsmøte i regi av Østfold AUF, og politikk utviklet seg snart til romantikk.

I 2009 ble de et par.

Fredrik var innvalgt på Stortinget som vararepresentant for Østfold i 2013-2017, men har trappet ned politikken de siste årene og overlatt scenen til sin kone.

 

Nyttig erfaring

- Hva er forskjellen på å starte på periode to i forhold til å trå inn i «løvens hule» for første gang?

- Den største forskjellen, er nok at du slipper å bruke tid på å lære prosessene og finne handlingsrommet. Selv om du har med deg et høyt engasjement, er kunsten å navigere slik at du får omsatt det engasjementet i konkrete handlinger.

Som ung i faget, har hun vært veldig bevisst på å være godt forberedt og oppdatert når saker skal debatteres og behandles.

- Det gjør deg tryggere i argumentasjonen, og er også helt avgjørende om du ikke skal bli avslørt av «broilerne» som har vært i politikken en mannsalder. Ingen har fått gleden av å ta meg på at jeg ikke har gjort leksa mi!

- Nå skal det sies at jeg hadde drevet med politikk i 11 år før jeg fikk stortingsplass, så jeg var jo ikke helt fersk, legger hun til. - Men samtidig føler jeg meg langt mer rustet nå til å drive politikk på dette nivået, gjennom den erfaringen jeg har fått denne stortingsperioden.

Elise tilbringer gjerne tid ute hos bedriftene for å lytte til deres utfordringer i hverdagen. Her er hun en tur innom Saugbrugs i Halden.

 

Snart ti år siden Utøya-terroren

Neste år er det ti år siden terroren rammet Utøya, og vi kommer naturlig nok ikke utenom det vonde temaet når Elise skal portretteres. Hun ble selv ble offer for terroristens skudd. Kun marginer skilte henne fra døden.

- Jeg så han løftet geværet, siktet på meg og skjøt, sier hun usminket.  

Skuddet traff  henne i benet, som resulterte i spiralbrudd i låret, med påfølgende operasjoner og flere måneder i rullestol. Hun befant seg i Lillesalen - der flere unge mennesker ble frarøvet livet.

- Jeg spilte død, ellers ville han sikkert ha skutt igjen. De fysiske smertene kjente jeg ikke før jeg lå på sykehuset mange timer senere på grunn av adrenalinet. Det var nok overlevelsesinstinktet som slo inn da jeg trengte det som mest.

Det var hennes femte AUF-sommerleir på Utøya, og Elise reiste sammen med lillebroren.

- Det er klart jeg kjente på frykten for eget liv, men minst like mye for broren min og alle andre jeg hadde ansvar for. Jeg mistet mange gode venner der.

Hun har ingen problemer om å snakke åpent om de traumatiske hendelsene til de som spør, men har bevisst ikke utlevert detaljer rundt det som skjedde i intervjuer med media.

- Jeg vil eie min egen historie, sier hun.

 

Gjennomførte triatlon

Elise legger ikke skjul på at det var mange tøffe stunder i tiden etter Utøya-massakren. Fra å være aktiv med nesten daglige sykkel- eller joggeturer, var hun brått lenket til rullestolen.

- Det ble en brutal omstilling. Og det var da jeg hadde som mest behov for å komme meg ut og lufte tankene.

Sakte, men sikkert trente hun seg ut av rullestolen, opp på krykkene og inn i joggeskoa.

- Det lå en stor motivasjon å kunne ta hverdagen tilbake og fungere som før. Derfor satte jeg meg det hårete målet å gjennomføre en triatlon!

29. august 2015 – knappe fire år etter terrorangrepet og tre år etter den siste operasjonen – kunne hun stolt løpe over målstreken i Bodø etter 1500 meter svømming, 40 kilometer på sykkel og ti kilometer løping under svært røffe forhold.

- En stor personlig seier for meg!

 

Trives i skog og mark

I dag legger rollene som stortingspolitiker og mamma til en aktiv og bestemt treåring naturlig nok beslag på det meste av tiden hennes, og det er langt mellom de lange treningsøktene.

- Når jeg er hjemme, handler alt om å være mest mulig sammen med Fredrik og Thea. Det går mye i Fantorangen og My Little Pony.

Elise ler igjen.

 - Hvordan ser en drømmefridag ut?

Da er vi ute i skogen og griller!

----------

Fakta:

Navn: Elise Bjørnebekk-Waagen

Alder: 30 år

Sivilstand: Gift

Barn: 1

Bosted: Jelsnes i Sarpsborg

Arbeid: Stortingsrepresentant for Østfold Arbeiderparti

 

Får gode skussmål

Elise får utelukkende gode skussmål fra fagbevegelsen. Her er et lite knippe:

 

Anne Otterbekk, nestleder i Fagforbundet Viken:

-  Jeg har et godt samarbeid med Elise. Hun oppleves å ha et oppriktig og brennende engasjement for gode helsetjenester, oppvekst og et trygt og anstendig arbeidsliv i vår region. 13. mars, da landet i stor grad ble stengt ned for å hindre videre smittespredning, tok Elise direkte kontakt med meg og andre tillitsvalgte med åpen invitasjon til å komme med innspill og tanker til hva som kunne lette situasjonen for arbeidsfolk og kommuner. Det satt jeg og Fagforbundet veldig stor pris på, dette er fagligpolitisk samarbeid i praksis når det gjelder.

- Jeg opplever at hun lytter til tilbakemeldinger og innspill fra innbyggere, arbeidsfolk og oss i fagforeningene og ønsker Elise lykke til med valget for en ny stortingsperiode.

 
Ronny Øksnes, saksbehandler for tariffsaker ved hovedkontoret hos Norsk Sjømannsforbund:

-  Jeg er en av dem som mener Elise er en god representant for Østfold og Norge. Skal jeg beskrive henne, må det være med ektefølt engasjement og ærlighet. Elise er en av de representantene man føler ærligheten, forståelse og villighet til å ta kampen for oss på utsiden av Løvebakken.  Hun er alltid tilgjengelig for oss i fagbevegelsen, og kan arbeiderkamp og hva det betyr i samfunnet som helhet.

- Jeg oppfatter henne som en lite populistisk politiker som tar kampen for alle i samfunnet, ikke bare de som gir flest klikk og likes. Hun er hel ved!

 

Paul Kristiansen, hovedtillitsvalgt Saugbrugs:

- Vi er fornøyd med de sakene som hun har kontaktet oss på og følger de fint opp i stortinget med bra spørsmål. Det som er viktig for oss, er at politikerne ikke slipper sakene,  men følger opp hele tiden. Slik sett gjør Elise en god og viktig jobb. 

 

Vidar-Lorang Larsen, distriktssekretær LO Stat for  Vestfold og Telemark, Vest Viken og Øst Viken:

- Elise er flink til å se og lytte, og har vært flink på lik linje med Stein Erik Lauvås til å bry seg om oss ute i fagbevegelsen. Det vil si at hun er opptatt av arbeidsplassene våre og hvordan vi har det.

- Så er hun, ikke overaskende, akademisk og pedagogisk god på å prate og legge frem sakene/temaene. Det skaper respekt og gjør at man vil lytte til henne. Hun har gjort en flott jobb i denne perioden!

 

Tekst og foto: Tom Helgesen, Totalmedia