- Jeg håper vi slipper å måtte selge huset

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Joakim Ahlström fra Mellerud i Dalsland er en av grensependlerne som får merke konsekvensene av at regjeringen har stengt grensen for dem. Han er gift og har tre barn, og frykter de må selge huset dersom situasjonen trekker ut i tid.

- Jeg håper vi slipper å måtte selge huset

- Å leve med usikkerheten er det verste, og jeg tenker mye på hva som kan skje om dette trekker ut i tid. Kanskje blir vi tvunget til å selge huset, sier trebarnsfaren Joakim Ahlstrøm fra Mellerud i Dalsland.

Joakim har vært fast ansatt hos Nexans i Halden siden 2006, og har med glede betalt sine skatter og avgifter til Norge. Det største ønsket hans er å få lov til å reise på jobb.

- Ja, arbeidsplassen er jo en stor og viktig del av livet. Når den tryggheten forsvinner, merker du hvor mye du savner å ha en jobb å gå til.

Han påpeker også at det rammer bedriftene i grenseområdene hardt ved at de mister arbeidskapasitet og kompetanse.

- Redusert produksjon kan føre til at bedriften må permittere, så dette taper alle parter på!

 

Absurd situasjon

For å beskrive hvor absurd situasjonen er, forteller han om da hans kone ble akutt, alvorlig syk fredag 29. januar på grunn av en infeksjon. Han måtte bli hjemme fra jobb for å passe barna – uvitende om at regjeringen hadde bestemt at grensen skulle stenges fra samme dag.

- Jeg ringte og ga beskjed til HR-sjefen, som skulle ta seg av det - og jeg sendte egenmelding og kopier av legeerklæringen til kona. Etter helgen ble jeg oppringt og fortalt at jeg likevel ikke hadde krav på fri med betalt – fordi grensen var stengt. 

Samtidig ble også han – i likhet med 6.000 andre svenske grensependlere med jobb i Norge – utestengt fra jobben.

 

Tok ut ferie

- Jeg løste de to første ukene med å ta ut ferie. De neste to ukene har bedriften stilt opp og betalt grunnlønn, som jeg er veldig takknemlig for. Jeg jobber vanligvis femskift og har mye tillegg jeg går glipp av de to ukene, men det gir et godt bidrag. De fleste andre får ingen ting, så jeg er tross alt heldig som har en så raus arbeidsgiver. Men også fra den lønnen er det trukket skatter og avgifter til den norske statskassen, samt at Nexans har betalt arbeidsgiveravgift for meg selv om jeg nå er fratatt alle rettigheter!

 

Huset går sist

Samtidig vet han ingen ting om hva som vil skje videre, og har derfor laget seg en prioriteringsliste over hva de må selge dersom inntektene forsvinner helt og de fortsatt ikke vil få noen form for kompensasjon.

- Når sparekontoene er tømt, er det båten og bilene som ryker først. Å selge huset er aller siste utvei, det tør jeg ikke engang tenke på.

Joakim forteller at han har forholdsvis mye gjeld, men har heldigvis en god dialog med banken, som har frosset avdragene en tid.

- Men også det er for en begrenset periode. Og alle andre faste utgifter ruller som før. Det vil raskt få svært alvorlige konsekvenser for oss dersom jeg blir stående uten inntekt.

 

Glad for engasjementet

Joakim uttrykker stor glede over det engasjementet som er skapt rundt saken, ikke minst gjennom LO. Det har ført til stor oppmerksomhet og bred mediedekning både i Norge og Sverige.

- Det er stadig bekjente som ringer meg for å høre om jeg er rammet av situasjonen og hvordan det står til. Det er tydeligvis mange som har fått det med seg, og som ikke synes dette er greit. Det er veldig positivt midt oppe i det hele!

Bakgrunn: 

* 29. januar stengte regjeringen grensen til Norge for å forhindre import av smitte.

* Stengte grenser hindrer norske arbeidstakere som er bosatt i Sverige i å komme på jobb – dersom de ikke er helsepersonell eller jobber med andre, såkalte samfunnskritiske oppgaver.

* I over to uker har mange levd i en uverdig situasjon uten trygghet for inntekt.

* LO mener grensependlerne som ikke har annen inntekt har havnet i en uverdig og svært krevende situasjon og må få økonomisk kompensasjon frem til grensene åpnes.

Tekst: Tom Helgesen, Totalmedia