Smellen kommer, selv uten dynamitt!

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Bilde fra bygg.no

Smellen kommer, selv uten dynamitt!

Vi deler en uttalelse fra styret i Norsk Arbeidsmandsforbund avdeling 1 – Øst som ser med bekymring på situasjonen innen anlegg/maskin bransjen:

"Det ser for oss ut til at de neste totre år kommer til å bli møtt med en knallhard smell – selv uten dynamitt.

Vi ser senest nå på få dager (og covid- 19 situasjonen vi er oppe i) har vært gjenstand for konkurser og nedbemanninger der over 300 ansatte mistet jobben. Dette kan ikke fortsette!

Ved utgangen av året, og inn i 2021 kan vi derfor være i en situasjon hvor flere bedrifter kan gå konkurs og ansatte igjen miste jobben eller blir permittert over lengre tid. Dette kommer til å «tære både på Norge AS» og det enkelte individ/familie.

Tilbakemeldingene vi får fra de våre tillitsvalgte og ledelsen i bedriftene, er at det mangler jobber å «regne på». Dette være seg mangel på anbud ute på markedet spesielt fra «fellesbetegnelsen» offentlige etater.

Tiltakene vi foreslår bør iverksettes omgående er:

- Iverksette og legge ut mer arbeid fra offentlige etater (gjelde seg kommunalt/regionalt og statlige organer).

- Fremskynde prosjekter innen jernbane, vei og tilhørende arbeid.

- At anbudene ikke er så «store» at flere av våre norske anleggs og maskinbedrifter kan være med å «kjempe» i anbudsprosessene.

- Omorganiseringen av Statens vegvesen må nå på «bena». Omorganiseringen har tatt for lang tid og kan ikke forsinke arbeidet som skal ut på anbud. Her må det strakstiltak til.

Dette som innspill til et fortsatt godt trepartssamarbeid, styrking av velferdsstaten og et godt og trygt fremtidig arbeidsliv."

Hønefoss 17.11.20