lønn under opplæring

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Skal du ha lønn under opplæring?

Som nyansatt har du mange plikter og rettigheter. Disse er det lurt å sette seg inn før du tar fatt på sommerjobben.

I sommer vil mange unge ha sitt første møte med arbeidslivet. Tross koronasituasjonen er det mange bedrifter som trenger ekstrahjelper og vikarer i sommermånedene. 
Vi på regionkontoret i Vestfold og Telemark vil derfor dele noen nyttige tips og triks om rettigheter og plikter i arbeidslivet den kommende tida.
Når du begynner i ny jobb trenger du opplæring, og da har du krav på full lønn. Det er også noen andre plikter og rettigheter du har i ny jobb.

Opplæring
Det er arbeidsgiveren din sin plikt å gi deg så god opplæring at du uten problemer kan gjøre jobben du er ansatt for å gjøre. Opplæringen skal blant annet omfatte hvordan jobben skal utføres, informasjon om regler for helse, miljø og sikkerhet, samt en gjennomgang av øvrige regler som gjelder på arbeidsplassen.

Arbeidsgiver skal også skaffe og betale verneustyr, hvis det er påbudt i jobben.

Likestilling
Likestillings- og diskrimineringsloven fastslår at gutter og jenter skal ha lik lønn for arbeid av lik verdi. Ved ansettelse, forfremmelse, permittering eller oppsigelse skal det ikke gjøres forskjell på kvinner og menn.

Neste uke skriver vi mer om hvilken lønn du kan forvente deg i sommerjobben.

 

Lykke til med sommerjobb, og husk at det alltid lønner seg å være organisert!

Les gjerne mer om plikter og rettigheter i arbeidlivet her.

 

Hvis du har andre spørsmål om arbeidslivet, eller ønsker å melde deg på sommerpatruljen, ta kontakt med din ungdomssekretær:

Skienkontoret:
Martine Øverland
464 48 933
martine.overland@lo.no

Tønsbergkontoret:
Roar Howlid
913 60 996
roar.howlid@lo.no

Kontakt