Vil du ikke vaksineres, så skal du

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: Benedicte Lasalle/Plainpicture/NTB scanpix Uten vaksinepass, ingen kaffe å få på franske kafeer.

Vil du ikke vaksineres, så skal du.

Vaksinemotstanden har bølget fram i ulike land i verden. Frankrike er intet unntak, et land hvor statsmakten står sterkt, men som også ga verden en revolusjon med slagordene: Frihet, likhet og brorskap. For franskmenn flest er det individuell frihet som kanskje har vært av størst betydning. Den er blitt kraftig utfordret under koronapandemien med maskeplikt, (munnbind) vaksiner og vaksinepass.

Vaksineringen har gått langsomt. I desember 2020 sa 61 prosent av de spurte at de ikke ville vaksineres, dobbelt så mange som i Trumps USA.  Men så tok president Emanuel Macron et drastisk grep. Han innførte tvangsvaksinering for ansatte i helsesektoren. Vipps så var det plutselig flere millioner franskmenn som hadde fått både tid og lyst til å ta vaksine. Da det på toppen ble reist krav om vaksinepass for å besøke en konsert, en fotballkamp, stamkafeen på hjørnet, den faste middagsrestauranten og for de mer virile, favorittnattklubben, satt skuddene betraktelig løsere. Adgang på fly og fjerntog kun med gyldig vaksinepass, hjalp også.

Dermed vant Macron "maktkampen" med folket. Politikere av alle farger hadde heftig protestert mot loven. Men folket ønsket mer et normalt liv som de var vant med enn å forfekte et prinsipielt antivaksinestandpunkt. Nå er (15. september) 74 prosent av befolkningen og 88 prosent av alle over 12 år i alle fall fått en dose. Det er mer enn USA og UK.

Så ikke derimot på den andre siden av den fransk-tyske grensen. Tyskland har ikke hatt sin revolusjon, men har opplevd diktatur i moderne tid. Derfor er myndighetene flinke med å presisere at vaksinering er en frivillig sak. Men munnbind kunne være en god ide for alle.

Ikke alle synes det heller er noen god ide. Denne uken ble en ung nattevakt på en bensinstasjon skutt og drept av en mann som ble nektet å kjøpe øl fordi han ikke hadde munnbind.

I stedet for å dra hjem og hente bare en maske, hentet han også en skarpladd pistol og kom tilbake, hentet sine seks bokser øl, tok av seg masken og skjøt mannen bak kassa.

Mannen en 49 år mann hadde mange våpen hjemme og mente at han skjøt i selvforsvar siden han var blitt provosert av en "representant for "Merkel- apparatet".

Saken har vakt oppsikt og avsky hos tyskere flest, men har ikke forhindret at flere på bensinstasjonens hjemmeside å si at dette var helt nødvendig selvforsvar når man utsettes for den slags ubehageligheter.

Om saken påvirker valget søndag er tvilsomt, det sammen gjelder om tyske myndigheter vil tvinge fram mere vaksinering.

Tyskland er blitt et "fritt" land etter avnazifiseringen og grensene for friheten kan være vanskelig å måle opp.

Les mer.