Ungarn ut av EM, men forblir i EU

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Gjett hvem som kom til middag med EUs ledere, Victor Orban ungersk statsminister

Ungarn ut av EM, men ikke EU.

Ungarn er ute av fotball- EM, etter uavgjort mot Tyskland. Det er det mange som beklager. Men det er mange flere EU-land som beklager at Ungarn ikke kan spilles ut av EU. Etter den meget fiendtlige loven, som nylig ble vedtatt rettet mot personer som faller inn under begrepet LBGTQ+, er Ungarns posisjon i EU falt ned på et nytt lavmål. At det skjer nesten samtidig med Pride-uken og 28. juni som er selve markeringsdagen, oppfattes som en ren provokasjon.

Et brev som er undertegnet av 17 EU-ledere, i spissen finner vi Tyskland og Frankrike, er stilet til presidentene av EU-Kommisjonen, Rådet og generalsekretæren i FN. De understreker det verdigrunnlag som EU er grunnlagt på i artikkel 2 i traktaten og som sikrer bl.a  fritt valg av seksuell orientering, uten å nevne landet Ungarn spesifikt.

Ungarn sto på dagsorden eller "menyen" under middagen torsdag kveld, en middag den ungarske statsminister Victor Orbán også deltok på. Han vifter bort kritikken med å si at loven er å beskytte personer under 18 år mot pornografi.

Ungarn ble dermed et tema på EUs toppmøte både i går og i dag. Det er det siste møtet, etter planen, før en lang politisk EU-ferie som strekker seg mot slutten av august. I tillegg skulle man drøfte forholdet til Russland og Hviterussland og bruken av det store koronafondet. Det ble mindre tid til dette på grunn av situasjonen i Ungarn som tidligere har begrenset domstolene og pressens uavhengighet.

Mange mener at Ungarn burde forlate EU. Ikke minst den nederlandske statsministeren Mark Rutte som selv er åpent homofil.

De mener det, de sier de, og de ønsker det, men de kan ikke gjøre det. Ungarn må selv melde seg ut og bruke "brexitparagrafen" artikkel 50.

Mens kampresultatet Ungarn- Tyskland i fotball ble 2-2 og Tyskland går videre, ble stillingen i rådet torsdag 17 -10 mot Ungarn. Ungarn går likevel videre.

Dermed framstår Ungarn ikke så isolert som mange hadde ønsket. Derimot framstår EU som delt, det gamle EU (Vest-Europa) mot de "nye EU-landene" eller Øst-Europa som det ble kalt før.

Se mer fra EU- toppmøtet.