Ungarn kan få ny regjering.

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Viktor Orban har fått en advarsel om at han kan tape valget til neste år.

Ungarns Orban kan tape neste års valg.

Du kan likegodt prøve å huske navnet Peter Marki-Zay fordi sannsynligheten er stor for at du vil lese og høre mer om ham i tiden som kommer. Den sterkt splittede ungarske politiske opposisjonen har omsider klart å samle seg mot regjeringspartiet Fidesz og landets statsminister Viktor Orbán.

Seks partier, som rangerer fra ex-kommunister til høyrepartiet Jobbik, har kunnet samle seg om denne ordføreren fra en liten landsby på landet i Ungarn som heter Hodmezovasarhely (trenger neppe å huskes eller uttales korrekt). Det er parlamentsvalg i Ungarn i april neste år og muligheten for å vippe Orbán av pinnen er derfor til stede. Lenge har mange trodd at ordføreren i hovedstaden Budapest var mest egnet til å utfordre statsministeren. Men han, Gergely Karacsony ble nummer to i nominasjonsvalget, mens Klara Dobrev, som er visepresident i Europaparlamentet, ble nummer en. Peter Marki-Zay kom inn på tredjeplass.

Men så ble noen enige om at fru Dobrev neppe ville kunne slå Orbán (på grunn av sin ektefelle, en svært upopulær tidligere statsminister) og støttet i stedet Peter Marki-Zey og like etterpå trakk Karacsony sitt kandidatur.

Dermed ble man enige om en frontfigur som er populær i sin hjemby. Han anses som en konservativ katolikk uten partitilhørighet, med sju barn og mest kjent for å holde lange taler. Les mer om situasjonen.

Valgkampen spås å bli brutal og alle "knask eller knepene" vil bli prøvd mot Peter Marki-Zay som nok vil bli stemplet som en amerikansk agent, siden han har arbeidet for et bilselskap i USA. Kampen står om 93 plasser i det ungarske parlamentet hvor regjeringspartiet Fidesz og et støtteparti har rent flertall.