UK: Send inn kavaleriet

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Mangelen på lastebilsjåfører er prekær i Storbritannia.

UK: Send inn kavaleriet med bensin.

Tomme bensinpumper og lange køer truer den frie bevegeligheten i Storbritannia. Det er nok bensin, men det mangler sjåfører som kan frakte de kjærkomne og dyre dråpene fram til sluttforbruker. Nå forbereder regjeringen seg på å sette hæren inn for å sikre forsyningene i løpet av vinteren.

-Send inn kavaleriet, var en replikk i amerikanske westernfilmer når fienden skulle nedkjempes. Her er det ikke snakk om klassiske hestekrefter, men militære sjåfører som skal sikre at det er nok drivstoff til de mange bilene med flere hestekrefter enn én. Les mer.

-Mange peker på at årsaken til mangelen på lastebilsjåfører skyldes at Storbritannia har satt seg selv utenfor den frie flyten av arbeidskraft. Nå fordres det en papirprosedyre for å kunne operere lastebiler på de britiske øyene. Regjeringen har foreslått en kortvarig visumfrihet for noen måneder for å lette situasjonen.

Svaret fra fagbevegelsen er at dette neppe vil ha noen effekt siden lønn og arbeidsvilkår ikke minst arbeidstiden ikke er attraktiv nok til å arbeide i landet. Brexit-tilhengerne peker på at sjåførmangel er et europeisk fenomen, selv i Polen. Forklaringen på det siste er at polske sjåfører ikke kjører bil i Polen, men i de andre EU-landene. Men ikke i Storbritannia er ikke det lenger.