UK: Når rådgvierne overtar

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Mens statsministerens rådgiver i London kan finen barnevakt, kan den nederlandske statsminister ikke ta farvel med sin døende mor.

UK: Gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør.

Den britiske statsminister Boris Johnson, nylig utskrevet fra sykehus etter intensivbehandling mot koronaviruset, er møtt med høylytte protester denne uka. Disse gjelder i første rekke ikke ham selv, men hans nærmeste og antatt mest verdifulle rådgiver Dominic Cummings.

 Han har også vært smittet av korona sammen med kona, men ble aldri innlagt på sykehus. Det de begge imidlertid gjorde var å bryte de regler regjeringen selv satte opp om å holde seg hjemme ved tegn til sykdom, for å redde liv. Cummings og kona ble observert  40 mil fra London hvor han var for at deres fireårige barn skulle kunne bli passet av noen i familien.

Han skal også i andre sammenhenger blitt observert utenfor karantenevilkårene.

Det har fått mange til å reagere skarpt. Det er folk som har mistet sine nærmeste, men ikke fått se dem før de døde. Det er begravelser som har gått hen uten pårørende, barnedåp uten faddere og avlyste bryllup alt fordi folk har fulgt de strenge koronatiltakene som ble pålagt dem under mottoet: Bli hjemme og redd liv.

Protesten mot Johnson skyldes i første rekke at han tok sin rådgiver i forsvar og ikke ville sparke ham slik mange krevde, men sa at det som skjedde var lovlig innenfor tolkningen av regelverket. Hans popularitet gjør for første gang en stup.

Cummings selv innrømmer heller ingen feil av noe slag, som vanlig, og fortsetter i sitt arbeid som lille hjernen, noe sier store hjernen, til statsministeren.

Hans "genialitet" som rådgiver tillegges ham i første rekke som strategen bak brexit, ikke minst den røde to etasjers bussen som kjørte rundt å viste et skilt hvor det sto: Ut av EU betyr 3,5 milliarder kroner  ukentlig til britisk helsevesen.

Det var en løgn, men lot seg ikke dementere nok til at folk ikke trodde på det.

Nå rykker brexit-"forhandlingene" om man kan kalle dem for det, nærmere klippefall.  31.juni senest må den britiske regjeringen søke om forlengelse av forhandlingene. Hvis ikke blir det stor sannsynlighet for "ingen avtale". Da er man tilbake til mantraet fra hans forgjenger, Theresa May, som hardnakket hevdet at "ingen avtale var bedre enn en dårlig avtale".

Økonomiske eksperter med ymse politisk ståsteder advarer mot de økonomiske konsekvensene av ingen avtale, ikke minst når dette kommer i tillegg til den kraftige nedkjølingen koronaviruset har gjort for britisk økonomi.

Mange  antyder at Johnson kan slippe unna brexit-ansvaret fordi det er koronaen som får ansvaret for all forventet elendighet som skal ramme de britiske øyene i årene som kommer.

PS: Den nederlandske statsminister Mark Rutte  fikk ikke se sin egen mor på 96 år etter 14. mars  før hun sovnet stille inn den 14.mai. Han fulgte regjeringens egne regler.