UK: Husk å ha med pass

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Fra november neste år er ikke EUs ID -kort gyldige i Storbritannia.

UK: Husk å ha med pass

For nordmenn vil det ikke bli noen forandring å reise til Storbritannia etter 31. oktober neste år, gitt at det er klokt å reise dit i det hele tatt siden landet er i ferd med å koronastenge igjen. Du må fortsatt ha med gyldig pass.

Det må også alle EU-borgere som til nå har kunnet nøye seg med et ID-kort. Det har den britiske regjeringen bestemt at ikke lenger er å anse som gyldig identitetsbevis. Siden Norge fortsatt ikke, etter flere år på overtid, har fått til et slikt nasjonalt ID-kort, er det kun pass som gjelder.

Storbritannia har heller ikke et nasjonalt ID-kort. Nå utstedes det nye nasjonale pass hvor omslagsfargen igjen er blå og som erstatter den burgunderrøde fargen som EU-pass har, i likhet med det norske.

Om merkingen av passkontrollen endrer seg gjenstår å se. I dag er det en egen for EU/EEA borgere og en for alle de andre. Nå blir det kanskje en som gjelder for alle, med unntak av britiske borgere.

EU/EØS-borgere må nå søke om arbeids- og oppholdstillatelse hvor det stilles krav bl.a. til kompetanse og lønnsnivå i lovet jobb.