UK: Blir det førjulsvalg den 12. desember?

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Blir Boris Johnson reddet av nyvalg og hva da med brexit?

UK: Blir det førjulsvalg den 12. desember?

Boris Johnson, den britiske statsministeren ønsker førjulsvalg den 12. desember. For å få til det trenger han 434 stemmer i Underhuset eller to tredjedels flertall. Det ser ikke ut til at han får det, og brexitsagaen vil dermed bare rulle videre.

Etter planen skal EUs 27. ledere i dag fredag si ja til en forlengelse av fristen for Storbritannia slik  den britiske regjeringen både har bedt om og ikke. Selv om uenigheten i EU er der, tror man at fristen forlenges til 31. januar neste år.

Den britiske statsministeren ønsker at alt skal være klart 6. november og slik at Parlamentet oppløses seks uker før valgdagen.

Overraskende ble det flertall for den avtalen regjeringen la fram, 319 mot 299. 30 "overløpere" fra Labour sikret dette.

Men like etterpå tapte Johnsen et forslag om "fast-track behandling" eller hurtigbahandling av loven på tre dager. Underhuset ønsket mere tid.

Nyvalgutspillet er et spill som Labour ikke ønsker å være en del av siden de fortsatt ikke er sikre på at man kan hindre en "no-deal".

Møtet mellom Jeremy Corbyn og Boris Johnson torsdag om hvor mye tid man mener at Parlamentet trenger for å granske Withdrawal Agreement Bill, endte uten konklusjon som det meste mellom de to lederne. Labour ønsker også nyvalg, men kan tenkte seg det til våren etter at avtalen er på plass.

Dermed er det fortsatt ikke i dag den 25. oktober mye å si hvordan det ender til slutt og ikke minst når?